Sastanak u Briselu sa novim komesarom za proširenje

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor i potpredsednik Skupštine APV Damir Zobenica razgovarali su 7. decembra 2019. u Evropskoj komisiji u Briselu sa novopostavljenim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem.

Izrazivši veliko zadovoljstvo što je samo nekoliko dana nakon izbora i potvrđivanja novog sastava Evropske komisije u Evropskom parlamentu krajem novembra komesar Varhelji primio delegaciju Skupštine AP Vojvodine, predsednik Pastor je ocenio da je reč o poruci kojom se iskazuje spremnost za partnersku saradnju sa Republikom Srbijom.

On je naglasio da je nakon sastanka sa novim komesarom potvrđeno da njegovim izborom Srbija sa mnogo više optimizma može da gleda na proces proširenja i da će imati sagovornika koji dobro razume prilike u regionu Zapadnog Balkana i spreman je da čini korake koji će doprineti evropskoj perspektivi ovog dela Evrope.

„Siguran sam da je u komesaru Varheljiju naša zemlja dobila prijatelja koji će posvećeno raditi na daljem procesu evropskih integracija naše zemlje“, naglasio je Pastor.

Predsednik Pastor i potpredsednik Zobenica su 6. decembra u Evropskom parlamentu razgovarali i sa Vladimirom Bilčikom, novim izvestiocem Evropskog parlamenta za Republiku Srbiju, a na sastanku je izražena obostrana spremnost za otvorenu i konstruktivnu saradnju u budućnosti. Takođe, predstavnici Skupštine AP Vojvodine, prisustvovali su i zasedanju Biroa Skupštine evropskih regiona, koje je održano u Briselu, organizacije u okviru koje je Damir Zobenica, jedan od potpredsednika zadužen za ekonomski razvoj.