Svečano otvorena Letnja akademija AER-a

Uz učešće više od 90 mladih iz 19 zemalja i pod sloganom „Mladi su budućnost, mladi su Evropa“, u Skupštini AP Vojvodine je 2. jula 2019. godine svečano otvorena Letnja akademija Skupštine evropskih regija (AER).

Poželevši dobrodošlicu učesnicima Letnje akademije, predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor naglasio je da je sedamnaestogodišnja saradnja AP Vojvodine i AER-a uspešna i plodna.

„Skupština APV je, dopustite mi malu neskromnost, već tradicionalno dobar domaćin brojnim događajima koje organizujemo zajedno sa AER-om, a potvrda je i dodeljena čast da po drugi put budemo domaćini Letnjoj akademiji“, naveo je Pastor i podsetio da je 2014. godine, po prvi put organizovala Letnju akademiju pod nazivom „Multikulturni, multietnički i višejezični regioni – regionalna različitost kao preduslov za socio-ekonomski razvoj“.

„Ovogodišnja Letnja akademija je posvećena mladima, pod motom – mladi su budućnost, mladi su Evropa. Moto Letnje akademije i kulturno-istorijski habitus Vojvodine su u saglasju. Jer i Vojvodina je, iako nije istorijski mlada, nastala kao evropski projekat“, rekao je Pastor.

„U Vojvodini smo se naučili vrednostima zajedničkog života, kompromisa i dogovora. Izrazi zajednički život, kompromis i dogovor se različito izgovaraju na svakom od šest jezika u službenoj upotrebi u AP Vojvodini, ali uvek i bez ostatka znače isto. Poštovanje čoveka, humanosti i dostojanstva“, rekao je Pastor. On je dodao i da su učesnici ovogodišnje Akademije, sadašnjost i budućnost Evrope.

Potpredsednik Skupštine AP Vojvodine Damir Zobenica, koji je i potpredsednik AER-a zadužen za međuregionalnu diplomatiju, istakao je uverenje da će učesnici ovogodišnje Letnje akademije tokom pet dana steći nova znanja i nova prijateljstva koja će trajati ceo život.

„Orgnizacioni odbor Letnje akademije je pripremio izuzetno dobra i korisna predavanja, radionice, kao i razna događanja izvan zgrade Skupštine. Drago mi je što ćete posetiti novosadsku plažu Štrand, centar grada, a posebno što ćete prisustvovati otvaranju Egzit festivala“, poručio je potpredsednik Zobenica i poželeo učesnicima lep boravak u Novom Sadu i uspešan rad u okviru Letnje akademije AER-a.

O značaju održavanja Letnje akademije i učešću mladih ljudi na ovoj manifestaciji govorio je predsednik Organizacionog odbora Rune Frederiksen, a pozdravljajući učesnike, potpredsednik AER-a zadužen za jednake mogućnosti Endru Gibson ocenio je da su ovogodišnji domaćini programom i konceptom Letnje akademije postavili nov standard AER-a po pitanju održavanja ove manifestacije. Prisutnima su se obratili i šef kancelarije Saveta Evrope u Beogradu Tobias Flešenkemper i predstavnica AER-ove mreže mladih Pola Holst. Svečano otvaranje Letnje akademije AER-a moderirala je Tamara Glišić Krivošija, predstavnica Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine.

Svečanom otvaranju Letnje akademije AER-a prisustvovali su i potpredsednici Skupštine APV Snežana Sedlar, Aleksandra Đanković, Dušan Jakovljev i Miroslav Vasin, pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i loklanu samoupravu Ognjen Bjelić, generalni sekretar Skupštine APV Nikola Banjac, koordinator OPENS 2019 Vukašin Grozdanović.

Letnja akademija AER-a trajaće do 5. jula, a mladi učesnici imaće priliku da učestvuju na predavanjima i radionicama, razgovaraju o svom viđenju evropske budućnosti i perspektive, međusobno se upoznaju i ostvare kontakte.

Takođe, u sklopu programa OPENS-a u Novom Sadu, mladi iz čitave Evrope učestvovaće u brojnim kreativnim i zabavnim sadržajima i na taj način upoznati Evropsku prestonicu mladih za 2019. godinu, posetiće Exit festival i Sremske Karlovce.