Sporazum Fonda Evropski poslovi i Galerije Matice srpske

U cilju predstavljanja nacionalne kulturne baštine u inostranstvu i evropskog nasleđa u Srbiji, potpisan je sporazum o saradnji Galerije Matice srpske i Fonda ‘Evropski poslovi’ AP Vojvodine, koji daje potreban okvir za zajedničko razvijanje i podsticanje odnosa sa evropskim partnerima.

Sporazum su potpisali dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske i Aleksandar Simurdić, direktor Fonda “Evropski poslovi” AP Vojvodine.

Saradnja će biti usmerena na uspešnije apliciranje za sredstva kod Evropskih fondova i na evropskim konkursima u cilju unapređenja delatnosti ustanova kulture.

“Cilj zajedničke politike u oblasti kulture nije da harmonizuje kulturne identitete, već da zaštiti i unapređuje bogatstvo evropske kulture. Značaj programa Evropske unije, Kreativna Evropa, je u tom kontekstu nedvosmislen kako za razvoj sistema kulture u pojedinačnim državama tako i za region kao celine. Uz podsećanje da je u okviru Fonda ‘Evropski poslovi’ novembra 2014. godine formirana Antena Kultura Deska Kreativna Evropa Srbija, važno je naglasiti da noseći elementi programa za cilj imaju jačanje kapaciteta, mobilnost, partnerstva i saradnje, koprodukcije koje podrazumevaju filozofiju evropske saradnje – zajednički rad na sadržajima evropskog karaktera i značaja. Program stoga predviđa učešće i saradnju organizacija koje žele da izađu iz zone poznatog i svakodnevnog, što za rezultat ima unapređenje znanja i sticanje novih veština. Kreativna Evropa nudi konstruktivan okvir za bavljenje zajedničkim temama teritorija, regiona i Evrope putem dijaloga i uzajamnog razumevanja, a što otvara mogućnosti za nova partnerstva naših ustanova kulture u novom sedmogodišnjem budžetskom okviru Evropske unije, ujedno i novom programskom ciklusu” istakao je Simurdić prilikom potpisivanja sporazuma.

Saradnja će biti usmerena na uspešnije apliciranje za sredstva kod Evropskih fondova i na evropskim konkursima, a u cilju unapređenja delatnosti ustanova kulture.