Terenska poseta u okviru projekta X Degree

U Osijeku je održan radni sastanak partnera na projektu, na kojem je raspravljano o dosadašnjim aktivnostima, kao i o narednim koracima u okviru Eksploatacije različitih izvora u proizvodnji „zelene“ energije X Degree. Zahvaljujući finansiranju obezbeđenom iz Evropske unije, u okviru projekta je do sada postignuto: u somborskom vodovodu se do kraja meseca očekuje postavljanje biogasnog postrojenja, na Univerzitet u Novom Sadu je stigla i opremljena je mobilna laboratorija u kojoj će se vršiti analiza silaže za dobijanje receptura proizvodnju biogasa, a Osiječki institut je izvršio skidanje silaže za potrebe analize i pravljenje receptura.

Predstavnici partnerskih institucija (Univerzitet u Novom Sadu, Javno-komunalno preduzeće „Vodokanal” Sombor, Fond ,,Evropski poslovi” AP Vojvodine,Vinkovački vodovod i kanalizacija d.o.o. Hrvatska, i Poljoprivredni institut Osijek) obišli su agrohemijsku laboratoriju Poljoprivrednog instituta Osijek, gde je demonstriran rad na analizatoru semena, koji pokazuje kvalitet i stanje semena: vlažnost, udeo glutena, udeo skroba itd.

Nakon sastanka su partneri izašli na teren u selo Budrovci kod Đakova, gde je izvršen uvid u skladištenje i izgled silaže, a preuzeti su i uzorci za analizu u mobilnoj laboratoriji.