Uručena oprema iz evropskog projekta Ember

U četvrtak, 3. maja 2018. godine u 11.00 časova predstavljena je oprema dobijena iz IPA projekta prekogranične saradnje Hrvatska – Srbija, koji nosi naziv „Odgovor na sveprisutne vanredne situacije u pograničnoj oblasti – EMBER“.

Projekat je nastao kao odgovor na poplave koje su pogodile naš region u maju 2014. godine, a značajno je doprineo unapređenju regionalne saradnje u pograničnom području između Republike Srbije i Republike Hrvatske kada je u pitanju potencijalno plavljenje u slivu reke Save, a i reke Dunav. Ovaj projekat samo je jedan u nizu projekata koji se zajednički realizuju u saradnji institucija iz AP Vojvodine i Vukovarsko – sremske županije uz podršku Evropske unije. Projektni partneri sa srpske strane bili su Sekretarijat Pokrajinske vlade, Fond “Evropski poslovi” AP Vojvodine, Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam, a kao članovi radne grupe: JVP “Vode Vojvodine”, Crveni krst Vojvodine, grad Sremska Mitrovica i opština Šid.

Jedan od izuzetno važnih rezultata ovog projekta jeste i oprema koju je JVP „Vode Vojvodine“ dobilo na korišćenje Zaključkom Pokrajinske vlade od 21. marta 2018. godine. JVP „Vode Vojvodine“ Novi Sad date su na korišćenje: benzinski i dizel agregati, mobilni svetleći toranj s agregatom-prikolica, više vrsta lampi, mašina za punjenje vreća peskom, kombinovana mašina – utovarivač, pumpa za vodu, cisterna za pitku vodu, šatori, PVC podovi za šatore, rasklopivi kreveti, prekrivači, rasklopivi sedeći setovi, vreće za spavanje, gumeni čamac sa prikolicom i prenosni računar.

Oprema se nalazi u objektu magacina JVP „Vode Vojvodine“, u neposrednoj blizini hidročvora Novi Sad, specijalno sagrađenom za potrebe odbrane od poplava na teritoriji Vojvodine. Ukupna vrednost odobrenog budžeta za projektne partnere iz Republike Srbije bila je oko 440.000 evra. Donaciju u visini 85%, što iznosi blizu 375.000 evra obezbedila je Evropska unija, dok su učešće u finansiranju u visini 15% obezbedili projektni partneri iz Republike Srbije, odnosno Pokrajinska vlada.