Uspešno realizovan kamp u okviru projekta „Podrška sportu i fizičkoj aktivnosti devojčica – Aktivne devojčice“

U periodu od 12-15. avgusta Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu zajedno sa Fondom „Evropski poslovi“ Autonomne pokrajine Vojvodine, ugostio je 15 devojčica iz Senteša i Segedina iz Mađarske u sklopu realizacije regionalnog juniorskog kampa  za devojčice koji se održao u sportsko-rekreativnom centru „Adica“ u opštini Ada u okviru projekta „Podrška sportu i fizičkoj aktivnosti devojčica – Aktivne devojčice“.

Osnovni cilj projekta je podrška saradnji u oblasti sporta koja se bavi pitanjem niskog nivoa fizičke aktivnosti devojčica osnovno školskog uzrasta (od 7-15 godina) u prekograničnom regionu, kako bi se promovisala pozitivna veza sa sportom kao ključnim faktorom za zdrav način života.

Projekat je obuhvatio 6 opština sa teritorije AP Vojvodine, a to su Odžaci, Novi Knaževac, Čoka, Mali Iđoš, Vrbas i Apatin. Ukupno 50 devojčica iz Srbije i Mađarske imalo je priliku da se tokom 4 dana kampa oproba u različitim sportskim aktivnostima poput košarke, odbojke, odbojke na pesku i aerobika, kao i da se upozna sa zdravim načinima života kroz sport tako i kroz predavanja o zdravom načinu ishrane.

Prvog dana kampa devojčice su imale priliku da se međusobno upoznaju, smeste i upoznaju sa programom četvorodnevnog kampa, a potom su zajednički obišle Adu. Drugi dan devojčice su provele igrajući odbojku, odbojku na pesku i košarku. Kamp je posetio i Vladimir Batez, naš proslavljeni odbojkaš i pokrajinski sekretar za sport i omladinu. Treći dan kampa bio je rezervisan za radionicu o značaju fizičke aktivnosti za zdrav život i popodnevni obilazak Novog Sada. Učesnice sportskog kampa su imale priliku da posete Petrovaradinsku tvrđavu i od turističkog vodiča čuju zanimljive informacije o znamenitostima kao i istoriji Novog Sada i Vojvodine. Poslednji dan devojčice su iskoristile za bavljenje aerobikom čime je na simboličan način kamp  i završen.

Projekat sufinansira Evropska unija u okviru Intereg-IPA Programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija 2014-2020. sa 179.235,28 evra. Partneri na projektu su Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu, Opština Senteš, Skvoš sportski klub “Tisa Segedin” i Fond „Evropski poslovi“ Autonomne pokrajine Vojvodine.