U Zrenjaninu održano predavanje „Istorija i nastanak Evropske unije”

Povodom manifestacije „Evropsko selo” koja svake godine na Dan Evrope okuplja učenike osnovnih škola opštine Zrenjanin, u cilju promovisanja vrednosti Evropske unije, kao i bogatstva naroda i država koje je čine, predstavnici Fonda „Evropski poslovi” AP Vojvodine, održali su predavanje „Istorija i nastanak Evropske unije” učenicima šestog razreda osnovnih škola iz Zrenjanina i Čente.

Predavanju je prisustvovalo preko šezdeset učenika i  nastavnika iz Osnovne i srednje škole „9. Maj” iz Zrenjanina i Osnovne škole „Branko Radičević” iz Čente. Ovo je druga u nizu planiranih poseta školama opštine Zrenjanin, kako bi se među đacima proširilo znanje o evropskim vrednostima.

Predavači, Teodora Milkov Manić i Jelena Radosavljević Rovčanin, predstavili su učenicima poziciju Evropske unije, kao i istorijske okolnosti koje su uticale na njeno formiranje, a fokus je bio na značaju i ciljevima ujedinjenja naroda na teritoriji Evrope. Predavanje je bilo interaktivno i učenici su postavljali brojna pitanja, te pokazali odlično znanje iz geografije i istorije Evrope, kao i poznavanje teme Evropske unije.