U okviru Agrina organizovani obilasci plastenika

U okviru implementacije međunarodnog projekta Agrino, koji Fond “Evropski poslovi” AP Vojvodine sprovodi sa partnerima, ove sedmice su realizovane radne posete poljoprivednim školama u Rumi, Vršcu i Futogu, u kojima su postavljeni najmoderniji plastenici.

Poljoprivrednu školu u Fotogu zajednički su obišli dr Vuk Radojević, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada.

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, po prvi put je vodeći partner u jednom međunarodnom projektu koji, kako je Radojević istakao, ima cilj da u poljoprivrednim školama u našoj pokrajini unapredi dualno obrazovanje učenika uz primenu najsavremenije opreme.

Radojević je podsetio na to da su eksperimentalni plastenici u okviru ovog projekta, sufinansiranog iz Interreg – IPA programa prekogranične saradnje Mađarska–Srbija 2014–2020, osim u Poljoprivrednoj školi u Futogu, smešteni i u srednjim poljoprivrednim školama u Rumi i Vršcu, kao i na oglednom imanju novosadskog Instituta za ratarstvo.

“Projekat se realizuje zahvaljujući zajedničkom prepoznavanju ideje sa partnerima iz Županije Čongrad u Mađarskoj, Fondom  “Evropski poslovi” AP Vojvidine i novosadskim Institutom za ratarstvo i povrtarstvo. Do 30. novembra završavamo kompletnu realizaciju ovog projekta, čija je ukupna vrednost preko 325.000 evra“, rekao je pokrajinski sekretar za poljoprivredu.

„Formirali smo tri inkubatora u tri poljoprivredne škole. Vrednost jednog plastenika je 14.000 evra i oni stoje na raspolaganju svim mladim poljoprivrednicima, kako bi im pomogli u tome da unaprede svoju proizvodnju i kapacitete u oblasti povrtarstva. Na javni poziv javilo nam se preko 250 zainteresovanih proizvođača za korišćenje plastenika, u okviru poljoprivrednih škola gde su smešteni“, rekao je Radojević i dodao da se u ovim plastenicima 12 meseci mogu uzgajati različite vrste povrća uz najsavremenije mobilne aplikacije, koje regulišu temperaturu i vlažnost zemljišta i vazduha.

Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada, naglasio je da je ovaj plastenik odlična novina, ne samo za školu već i za celu zajednicu.

“Grad je svakako partner u svim ovim procesima i gledamo da proširimo našu lepezu podrške poljoprivrednim proizvođačima u Novom Sadu. Verujem da će Poljoprivredna škola u Futogu imati odgovor na sve izazove koje nose vremena pred nama. Đaci ove škole, koja je istovremeno i jedna mala fabrika, imaju dodira sa svim onim tehnologijama, znanjem i modernom naukom, kojima sutra treba da vladaju dok budu radili ono za šta se školuju. Moramo animirati mlade ljude da upisuju poljoprivredne škole i fakultete, da im približimo tu struku kao interesantnu i isplativu, a na nama je da konstantno podižemo kvalitet i jačamo kapacitete, ne samo škole već i njihovih znanja i veština kako bi sutra spremno vladali ovim procesima”, rekao je gradonačelnik Vučević.