U Skupštini Vojvodine predstavljeni prioriteti predsedavanja Rumunije Evropskom unijom

Ambasadorka Rumunije u Republici Srbiji Oana Kristina Popa, predstavila je u Skupštini Autonomne pokrajine Vojvodine, prioritete predsedavanja Rumunije Evropskom unijom. Predstavljanje je održano u organizaciji Informacionog kutka Evropske unije u Novom Sadu, a u ime domaćina skupa učesnice i učesnike je pozdravio Dmitar Stanišić, predsednik Odbora za evropske integracije i međuregionalnu saradnju Skupštine AP Vojvodine.

Rumunija je 1. januara ove godine preuzela rotirajuće šestomesečno predsedavanje Evropskom unijom, koje se realizuje u koordinaciji sa predsedavajućom trojkom koju još čine Finska i Hrvatska. Slogan rumunskog predsedavanja je “Kohezija, zajednička evropska vrednost”.

Predstavljajući prioritete predsedavanja Rumunije Evropskom unijom, ambasadorka Rumunije u Republici Srbiji Oana Kristina Popa, kazala je da će prioritetni zadaci Rumunije u predsedavajućem periodu biti osiguranje pravednog i održivog razvoja kroz povećanu konvergenciju, koheziju, inovacije, digitalizaciju i povezanost, zatim, očuvanje bezbednosti Evrope, jačanje uloge Evropske unije kao globalnog lidera i očuvanje Evrope zajedničkih vrednosti.

Ambasadorka Oana Kristina Popa, naglasila je da će među prioritetima biti i Zapadni Balkan i proširenje EU. „Rumunija će se tokom predsedavanja EU kao i nakon tog perioda, zalagati da uključenje država Zapadnog Balkana ostane u agendi Evropske unije, posebno imajući u vidu da će Rumunija i nakon predsedavanja, učestvovati i u trojnom predsedavanju Evropskom unijom, zajedno sa Hrvatskom i Finskom“, dodala je Oana Kristina Popa.

Današnjem predstavljanju prioriteta predsedavanja Rumunije Evropskom unijom prisustvovali su i predstavnici Pokrajinskog sekretarijata za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, Fonda “Evropski poslovi” AP Vojvodine, predstavnici opština i drugi zainteresovani.