Dana 20.11.2018. godine, predstavnici Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine, Milan Čežek i Zoran Pavić, kao i predstavnici RAV – a, direktor Nikola Žeželj i samostalni saradnik Živko Planić posetili su opštine Mali Iđoš i Srbobran, sa željom da se podstakne praćenje i implementacija evropskih procesa i jačanje institucionalnih kapaciteta lokalnih samouprava i njihovih institucija u Autonomnoj pokrajini Vojvodini.

Domaćini u opštini Mali Iđoš bili su predsednik opštine Marko Lazić, predsednik Skupštine opštine Szűgyi István, pomoćnik predsednika opštine zadužen za omladinu Kovács Károly, članovi opštinskog veća Miloš Žmukić i Dejan Šoljaga, odbornik Dejan Škeljić, načelnik Opštinske uprave Danilo Dabović, rukovodilac odeljenja za privredu, poljoprivredu, urbanizam, građevinarstvo, zaštitu životne sredine i komunalno-stambene poslove Hallgató Imre. Opština Mali Iđoš je, na inicijativu Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine, u prethodnom periodu usvojila Strategiju opštine, dok projektnih aktivnosti nisu imali.

Domaćini u opštini Srbobran bili su predsednik opštine Radivoj Paroški, Đorđe Đekov istaknuti privrednik i član opštinskog veća zadužen za privredu, Radivoj Debeljački, kontak osoba – član opštinskog veća zadužen za lokalno – ekonomski razvoj i regionalnu saradnju i Milica Zarić šef kabineta predsednika opštine. Zahvaljujući izuzetno dobroj saradnji sa Fondom, osnovana je i krenula sa radom Kancelarija za lokalno – ekonomski razvoj, koja i danas uspešno radi. U okviru donacije Norveške ambasade, u opštini se sprovode projektne aktivnosti renoviranja škola, projekat „Reforma poreza na imovinu“ – donacija Švajcarske ambasade i SKGO (projekat u izradi za više opština), kao i projekat pomoć povrtarima (staklenici, plastenici i potrebna oprema za udruženje). U opštini Srbobran je izuzetno aktivna NVO “Biser”, čiji su članovi tokom prošle godine prošli obuke „Mogućnost finansiranja putem EU fondova“, koje je sproveo Fond.

Obe opštine su izrazile iskrenu želju za boljom i sveobuhvatnijom saradnjom, od obuka do realizacije projekata.