Fond „Evropski poslovi’’ AP Vojvodine u žiriju projekta „FIMEK – nagrađuje znanje”

„FIMEK nagrađuje znanje“ je takmičenje srednjoškolaca u znanju koje se testira pitanjima koncipiranim u dva modula. Prvi modul obuhvata pitanja iz opšte kulture i informisanosti, koja zahtevaju kratke

„FIMEK nagrađuje znanje“ je takmičenje srednjoškolaca u znanju koje se testira pitanjima koncipiranim u dva modula. Prvi modul obuhvata pitanja iz opšte kulture i informisanosti, koja zahtevaju kratke odgovore. Drugi modul podrazumeva rešavanje zadatog poslovnog problema, čime se vrednuju preduzetnička znanja, veštine i kompetencije. Takmičenje i eliminacioni deo takmičenja su organizovani po principu piramide. Takmičarski tim jedne škole čine tri maturanta.

Cilj takmičenja je da se promoviše potreba za kontinuiranim obrazovanjem i ulaganjem u sopstvene kompetencije. Kroz takmičenje i zabavu utiče se na jačanje timskog duha i sposobnosti kao što su: kreativnost, inovativnost, kritički stav i inicijativnost. Takođe, ovim projektom se posebno nastoji stimulisati potreba za obrazovanjem onih maturanata koji svoje srednjoškolsko obrazovanje stiču u manje razvijenim područjima Vojvodine – čime se posredno daje doprinos smanjenju regionalnih razlika i povećanju konkurentnosti u Vojvodini. Ovo je peta godina zaredom da se održava takmičenje, broj škola koje učestvuju u takmičenju je svake godine u proseku oko šezdeset srednijh škola iz Vojvodine.

Fond ” Evropski poslovi ”AP Vojvodine preuzeo je ulogu predsedavajućeg žirija u takmičenju koje je održano u ponedeljak, dana 31. marta 2014. godine u Novom Sadu u prostorijama Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment. U sklopu obraćanja predsedavajućeg žirija, podsetili smo škole o važnosti kontinuiranog obrazovanja. Znanje predstavlja ključnu kariku u obrazovanju i u strategijama Evropske unije i jedan je od prioriteta uz funkcionalno znanje. Poznato je da obrazovanje predstavlja i značajnu polugu u uspostavljanja bruto nacionalnog dohotka, kao i u uspostavljanju moderne interaktivne države u svetu .