Forum Kreativna Evropa se organizuje svake godine u aprilu i predstavlja najveću međunarodnu konfenciju Deska Kreativna Evropa Srbija posvećena promovisanju programa Kreativna Evropa i temi regionalne saradnje kao strategije evropskog kulturnog razvoja. Tema Foruma biće obrađena na dva nivoa: saradnja regiona i teritorija u Evropi na makro i mikro nivou, kao i saradnja i repozicioniranje država Jugoistočne Evrope. Pored teme evropske regionalne saradnje, učesnici Foruma treba da prepoznaju snage i specifičnosti kulturnog i kreativnog sektora regiona, da odgovore kako region može da razvija svoju kulturnu prepoznatljivost, da li može da koristi dobra i loša iskustva drugih evropskih regiona poput skandinavskog, baltičkog ili centralnoevropskog, kao i šta su najbolje prilike za razvoj Jugoistočne Evrope i koje je mesto programa Kreativna Evropa u tom procesu.

U svrhe zajedničkog definisanja preporuka za razvoj regiona Jugoistočne Evrope u okviru Foruma, Desk Kreativna Evropa Srbija je organizovao sprovođenje istraživanja (Re)pozicioniranje regiona Jugoistočne Evrope kroz kulturu. Pored debata, biće predstavljene prezentacije projekata organizacija iz Srbije koje su ostvarile podršku programa Kreativna Evropa, obuke za konkurisanje na program, trening za profesionalce u kulturi koji sprovodi grupa vodećih francuskih stručnjaka, pravna i računovodstvena savetovanja.

U okviru foruma održaće se i četiri prateća programa: program za mlade i buduće profesionalce u kulturi (u saradnji s Univerzitetom umetnosti u Beogradu), program  – disonantno nasleđe i regionalna saradnja (saradnja s organizacijom Evropa Nostra Srbija), Evropske prestonice kulture (u saradnji s Deskom Kreativna Evropa Grčka, Deskom Kreativna Evropa Kipar i Fondacijom Novi Sad 2021) i Forum  français (u saradnji sa Francuskim institutom i Relais culture Europe, Pariz).

Forum Kreativna Evropa 2017 biće održan od 18. do 21. aprila 2017. godine  u prostorijama Doma omladine Beograda, Evropskog centra za kulturu i debatu Grad, Zadužbini Ilije M. Kolarca, Galeriji Zvono, Aeroklubu, Francuskom kulturnom centru u Beogradu i EU Info centru u Beogradu.

Desk Kreativna Evropa Srbija zajedno sa partnerima Antena Kultura Deska Kreativna Evropa Srbija i Media Desk Srbija vas pozivaju da se pridružite!

Program Foruma Kreativna Evropa 2017 možete preuzeti ovde.