Forum Kreativna Evropa 2017, održan od 19. do 21. aprila 2017. godine, je međunarodna konferencija Deska Kreativna Evropa Srbija posvećena promovisanju programa Kreativna Evropa i temi regionalne saradnje kao strategije evropskog kulturnog razvoja. Forum tradicionalno traje 3 dana i održava se na 5 različitih lokacija u Beogradu. Inostrani partneri, strani eksperti, članovi deskova zemalja u regionu, eminentni stručnjaci iz oblasti kulture, kao i drugi posetioci činili su publiku koja se iz sata u sat kretala po različitim lokacijama. Tokom prvog dana imali smo priliku da čujemo iskustva drugih kolega iz Deskova iz susednih zemalja, kao i primere dobre prakse u različitim segmentima poput koprodukcije, razvoja publike, digitalizacije i mobilnosti.

 

Obzirom da je tema ovogodišnjeg skupa bila regionalna saradnja, predstavnica Fonda Evropski poslovi APV, kao i članica projektnog tima za program Kreativna Evropa, Mina Radmilović Pjevac, učestvovala je i na panelu koji se bavi EU fondovima i IPA. Tema panela bila je Mikro-regionalna evropska saradnja, a na panelu su govorili i predstavnici civilnog sektora Violeta Kačakova, Lokomotiva iz Skoplja, Fahrudin Kladničanin, Akademska inicijativa Forum 10 iz Novog Pazara i moderator Miroslav Tamburić, Forca iz Požege. Svako od govornika doprineo je svojim iskustvom zanimljivosti panela, a brojna pitanja i koncert u KC Grad obeležili su završetak drugog dana Foruma.

Tokom trećeg dana studenti Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu Katedre za menadžment i produkciju pozorišta, radija i kulture organizovali su radionicu namenjenu studentima umetničkih fakulteta i društvenih nauka (posebno ekonomije) na temu strateškog planiranja lokalnog kulturnog razvoja. U prvom delu radionice studenti su predstaviti model razvoja Pčinjskog okruga, koji je zasnovan na razvoju modne industrije, ženskog preduzetništva i lokalnog zanatskog stvaralaštva, a polaznici radionice su radili na izradi strateških analiza i planova ekonomskog i kulturnog razvoja regiona Srbije po izboru.