Jača saradnja Vojvodina i regije iz Švedske

Novi Sad, 27. septembar -Predsednik Izvršnog veća AP Vojvodine mr Bojan Pajtić primio je Bracu Kalajdžića, predstavnika švedske regije Haland, povodom otvaranja švedskog Centra za edukaciju za potrebe mladih, nezaposlenih i lica sa invaliditetom u Novom Sadu. Sastanku je prisustvovao direktor Kancelarije za evropske poslove Predrag Novikov.

Predsednik IVV mr Pajtić zahvalio se na humanitarnoj pomoći Vojvodini, koju su tokom prošle godine uputili gosti iz Švedske. Dostavljeno je 20 tona invalidskih pomagala koja su raspodeljena korisnicima preko udruženja i organizacija lica sa invaliditetom. Mr Pajtić je kao o veoma važnoj, govorio o podršci Halanda, odakle su za osnovne škole u Inđiji i Irigu obezbeđeni kompjuteri i obuka, uz uzajamne posete učitelja i đaka iz Vojvodine i Švedske. On je pozdravio formiranje Centra za edukaciju u Novom Sadu što predstavlja sjajan primer švedskih partnera, što predstavlja sjajan primer dobre saradnje dijaspore sa maticom i odražava tradicionalno prijateljstvo švedskog naroda i države.

Govoreći o spremnosti Vojvodine za saradnju sa svim regionima u Evropi, bez obzira na udaljenost, mr Pajtić je istakao da je saradnja sa regionima u Švedskoj zanimljiva, ne samo zbog tradicionalno dobrih odnosa naših zemalja, već je važna i zbog potrebe povećanja privredne saradnje. – Veoma je mali broj firmi prisutan na našem tržištu, posebno kada se zna kolika je ekonomska snaga Švedske, kao i kolike su mogućnosti koje za ulaganja pruža Srbija i Vojvodina. Razvoj privrede, privlačenje investicija i otvaranje novih radnih mesta su prioriteti u radu Vojvođanske vlade. Vojvođanska regija je prostor u koji se najviše isplati ulagati zbog njenog dinamičnog razvoja. Za samo godinu dana stopa nezaposlenosti smanjena je za 15 posto. Želimo da nastavimo ambiciozan razvoj, da upoznamo strane investitore sa prednostima koje imamo, kao što su poreske stope, cena zemljišta i radne snage, ali i potpisani sporazumi o slobodnoj trgovini sa Rusijom i okolnim zemljama – objasnio je mr Pajtić. Braco Kalajdžića, predstavnik švedske regije Haland izrazio je zadovoljstvo što će se dosadašnja saradnja sa školama i kroz humanitarnu pomoć, proširiti na ekonomski plan, istakavši da će na otvaranju Centra za edukaciju u Novom Sadu biti prisutni i brojni privrednici iz različitih švedskih regija.