Novi početak na bržem putu u Evropsku uniju

Trst, Italija – Čestitam Srbiji na pobedi demokratske opcije na veoma važnim parlamentarnim izborima. Srbija je na novom početku i mi je podstičemo da brzo uđe u Evropsku uniju, rekao je Franc Voves, predsednik austrijske Pokrajine Štajerske, glavnog partnera evropskog projekta «MATRIOSCA», na otvaranju prve političke konferencije ovog značajnog projekta.

Vojvodina, kao evropski region, podstaknuta je da ubrzano nastavi saradnju sa regionima Evropske unije, jer su regioni budućnost Evrope, i svaka zemlja treba da shvati važnost regionalizacije, istaknuto je na konferenciji.

– Infrastrukturni i ostali razvojni projekti na teritoriji Vojvodine, kao i ubrzani razvoj sela i gradova je prioritet delovanja pokrajinske administracije u narednom periodu. «MATRIOSCA» je projekat koji ujedinjuje zemlje romanske, germanske i slovenske kulture, i to bogatstvo multikulturalnosti je poseban potencijal za dalje jačanje saradnje. Vojvodina, koja u sebi baštini sve ove kulturne različitosti, svakako želi da taj potencijal iskoristi na najbolji način. Jedan od načina je lobiranje za zajedničke projekte u Briselu, kao i jedinstven nastup na trećim tržištima, istakao je Predrag Novikov, direktor Kancelarije za evropske poslove.

Na konferenciji su iz IV AP Vojvodine učestvovali dr Gabor Lodi, potpredsednik IV kao vođa delegacije, te Predrag Novikov, direktor Kancelarije za evropske poslove, Siniša Lazić, pokrajinski sekretar za privredu, i Predrag Grgić, sekretar za međunarodnu i regionalnu saradnju.

Podsetimo, od zemalja članica Evropske unije, glavni partner «MATRIOSCE» je austrijska regija Štajerska, a učesnici su Karintija i Burgenland iz Austrije, Friuli – Venecija Đulija i Veneto iz Italije, Slovenija, zatim Baranja, Đer – Mošon – Šopron, Šomođ, Tolna, Vaš i Zala iz Mađarske, Koprivnica – Križevci, Varaždin i Istra iz Hrvatske, i naša pokrajina, ispred Srbije.

Zajednički zaključak konferencije je da se ovakvim povezivanjem stvaraju osnove za veću konkurentnost i povećanje zaposlenosti, kao preduslova poboljšanja svakodnevnog života, i najavljeno je da će se u sledećih 10 meseci završiti projekti u regiji Alpi – Jadran – Panonija, koja broji 17 miliona stanovnika.

Naredna politička konferencija evropskog projekta «MATRIOSCA» je u Gracu, početkom jeseni.