Održana konferencija u okviru projekta „Agrino“

U prepunom prostoru sala 3 i 4 Master centra Novosadskog sajma, juče je održana veoma posećena konferencija za novinare nazvana “Inovativan pristup u poljoprivredi”  u okviru projekta „Agrino“, na kojem Fond sarađuje sa PS za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Županijom  Čongrad u Mađarskoj i Institutom za ratarstvo i povrtarstvo.

Sekretar dr Vuk Radojević predstavio je rezultate projekta „Inovacija poljoprivrede za obezbeđivanje rasta i zapošljavanja u prekograničnom regionu-Agrino”, istakavši da veruje u izvesnost njegovog nastavka kroz novi projekat „Agrino 2“. Ovo je ujedno  prvi put da je PS za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo vodeći partner u jednom međunarodnom projektu.

Jedan od važnih ciljeva projekta Agrino je što su tri poljoprivredne škole s teritorije AP Vojvodine dobile najsavremenije plastenike na nekoliko lokacija.

Direktorka Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine, Vidosava Enderić predstavila je prisutnima uspešno realizovane aktivnosti na projektu Agrino, kao i ulogu Fonda ne samo kroz ovaj projekat, već na koje sve načine Fond doprinosi da se na teritoriji Vojvodine povuče što više sredstava iz EU fondova. Direktorka je istakla da je preko 200 osoba edukovano kroz Specijalistički program “Upravljanje regionalnim razvojem kroz EU fondove” koji Fond uspešno organizuje već šest ciklusa, a na kom polaznici imaju prilike detaljno da se upoznaju sa EU fondovima, pisanjem i implementacijom EU projekata. Direktorka Enderić je takođe izrazila veliko zadovoljstvo što se saradnja sa partnerima nastavlja jer je podnet predlog projektne ideje za AGRINNO 2.
U novi predlog projektne ideje su uključene alternativne biljne vrste, odnosno lekovito i začinsko bilje koje je atraktivno za razvoj biznisa i takođe veoma profitabilno te može da obezbedi mladima ostanak na selu.
Pored resornog sekretara dr Radojevića i direktorku Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine, govorili su i dr Svetlana Belešević Tubić, direktorka Instituta za ratartvo i povrtarstvo te Beata Kovač, potpredsednica Generalne skupštine Županije Čongrad.

Projektni partneri istakli su da su definisali nove prioritete u okviru “Agrino 2” projekta. Ovoga puta delatnost je proširena, i nije samo reč o povrtarskim vrstama. U novi projekat su uključene i alternativne biljne vrste, odnosno lekovito i začinsko bilje koje, kako je konstatovano jeste jednako atraktivno za razvoj biznisa, i takođe veoma profitabilno i može obezbediti mladima ostanak na selu.

Panelisti u okviru današnje konferencije su bili dr Janko Červenski, naučni savetnik na oplemenjivanju bilja i genetici odeljenja za povrtarstvo i dr Timea Palfi, predstavnica neprofitnog d.o.o. za razvoj Županije Čongrad, a na samom kraju, prisutnima se obratio projektni menadžer projekta AGRINNO, kao i Predrag Rajić ispred PS za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo. Rajić je istakao da jeimplementacija projekta bila izuzetno izazovna.