Okrugli sto u okviru projekta BABECA

U okviru projekta „Kompleksno uređenje vodoprivrede područja kanala Baja-Bezdan (BABECA)“, koji sufinansira Evropska unija kroz Interreg IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija, 25. septembra 2020. godine na prevodnicni Bezdan, održan je okrugli sto na temu prekogranične saradnje u oblasti vodoprivrede.

Partnerstvo na projektu, čiji ukupni budžet iznosi 8.699.537,91 evra, od čega sufinansiranje Evropske unije (IPA) iznosi 7.394.607,21 evra, čine Direkcija za vodoprivredu Donjeg Podunavlјa (Mađarska), JVP „Vode Vojvodine” Novi Sad (Srbija) i Fond „Evropski poslovi” AP Vojvodine (Srbija).

Cilj okruglog stola bio je predstavljanje realizovanih projektnih aktivnosti i postignutih rezultata koji doprinose poboljšanju protoka vode u kanalu Baja-Bezdan, unapređenju prekograničnih sistema za upravljanje vodama i prevenciji rizika od poplava. Teme obuhvaćene okruglim stolom, iako usmerene na kanal Baja-Bezdan, mogu da posluže kao primer dobre prakse koje se može primeniti i na druge vodotokove.

Skup je otvorila Ivana Đurica, pomoćnica direktora Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine, a skup je  pozdravio Stevan Ilinčić, pomoćnik direktora JVP „Vode Vojvodine” Novi Sad. Primere dobre prakse u regulisanju i održavanju vodotoka, kao i u odbrani od poplava, prisutnima su predstavili stručnjaci iz partnerskih institucija u oblasti upravljanja vodama iz Srbije i Mađarske, Žolt Kiralj, menadžer projekta, ispred Direkcije za vodoprivredu Donjeg Podunavlјa, i Zoran Madžgalj ispred JVP „Vode Vojvodine” Novi Sad.

Implementacija projekta je počela 29. septembra 2017. godine i traje do 28. septembra 2020. godine.