Ovogodišnji konkurs za književne prevode otvoren je u okviru programa Kreativna Evropa 7. marta 2016. godine. Rok za konkurisanje je 27. april 2016. godine, a mogu se javiti izdavači s predlogom za prevođenje posebnog paketa knjiga na evropske jezike.

Neznatno izmenjeni uslovi i procedura konkursa objavljeni su na internet stranici Evropske komisije, a izmene se tiču dodeljivanja automatskih poena za prevode dela koja su dobila Evropsku nagradu za književnost. Umesto dosadašnjih 25 poena, ovi projekti moći će da ostvare najviše 15 automatskih poena.

Svi zainteresovani izdavači iz Srbije mogu se javiti Desku Kreativna Evropa Srbija i Anteni Deska Kreativna Evropa Srbija sa svim eventualnim pitanjima putem kontakata koji su naznačeni na sajtu.

Izdavači se mogu informisati o projektima književnih prevoda iz Srbije koji su podržani sredstvima programa Kreativna Evropa 2015. i 2016. godine u delu sajta Uspešne priče.

Posebno treba istaći da je Srbija na trećem mestu po uspešnosti na konkursu za književne prevode u okviru programa Kreativna Evropa, što svedoči o velikoj posvećenosti i proaktivnosti domaćih izdavača.

Više informacija:

 https://eacea.ec.europa.eu/creative-europe/funding/support-literary-translation-projects-2016_en