Predstavlјene Preporuke za jedinice lokalne samouprave na okruglom stolu u Somboru u okviru projekta Mos Cross

U Županiji Sombor je 28. maja 2019. godine održan okrugli sto na kom su predstavlјene „Preporuke za jedinice lokalne samouprave u pogledu suzbijanja komaraca i prevencije bolesti“, koji je izrađen u okviru projekta “Kontrola komaraca u pograničnoj oblasti – Mos-Cross”.

Ispred Zavoda za javno zdravlјe Sombor, projekat Mos-Cross predstavila je prim. mr sci. med. dr Dragoslava Čubrilo. Dr Jelena Zelić održala je predavanje o epidemiološkim karateristikama groznice zapadnog Nila, kao i o ekološki prihvatlјivom tretmanu komaraca, dok je dr Srđan Merei govorio je o zakonskoj osnovi tretmana suzbijanja komaraca.

Pored partnerskih institucija, na okruglom stolu učešće su uzeli predstavnici opštinske uprave Sombora i lokalnih samouprava. Prisutnima su predstavlјene „Preporuke za jedinice lokalne samouprave u pogledu suzbijanja komaraca i prevencije bolesti“ i podelјen je promotivni materijal projekta.

Projekat „Kontrola komaraca u prekograničnoj oblasti – Mos-Cross“, koji se sprovodi u okviru Intereg IPA Programa prekogranične saradnje Hrvatska-Srbija, ima za cilј unapređenje usluga javnog zdravstva u Zapadnobačkom okrugu i Osiječko-baranjskoj županiji, a u vezi sa ranim otkrivanjem bolesti koje prenose komarci.  Projekat zajednički sprovode Zavod za javno zdravlјe Sombor, Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije iz Hrvatske, i Fond „Evropski poslovi“ AP Vojvodine.