Projekat “Evropska mreža za koheziju i solidarnost u ruralnim područjima” je finansiran uz podršku Evropske unije u okviru Programa “Evropa za građane”;

 

Пројекат «Европска мрежа за економску кохезију и солидарност у руралним областима (ENSURE)» био је финансиран кроз подршку Европске уније у оквиру Програма Eвропа за грађане и грађанке
Šest događaja je održano u okviru projekta:

Događaj prvi
Učešće: u događaju su uzeli učešće 55 građana iz 12 zemalja, uključujući i 2 učesnika iz Opštine Trudovec (Bugarska), 2 učesnika iz Razvojne agencije  Hranicke (Republika Češka), 1 učesnik sa Univerziteta Tesalija (Grčka), 2 učesnika iz Kulturnog udruženja Kištarče (Mađarska), 1 učesnik iz udruženja Alesandro Bartola (Italija), 2 učesnika iz Opštine Ligatne (Letonija), 2 učesnika iz Opštine Kolašin (Crna Gora), 2 učesnika iz Opštine Lask (Poljska), 2 učesnika iz Županijskog veća Albe (Rumunija), 2 učesnika iz Fonda „Evropski poslovi“ APV (Srbija), 2 učesnika iz Federacija Opština Madrida (Španija) i 35 učesnika iz Regionalnog informacionog centra (RIC) Slovenska Bistrica (Slovenija).
Mesto održavanja/ datumi: događaj se održao u Slovenskoj Bistrici (u Sloveniji) od 18. oktobra 2017. godine do 20. oktobra 2017. godine.
Kratak opis događaja: cilj događaja je bio predstavljanje projekta, kao i spoznaja o potrebama, karakteristikama i zajedničkim temama ruralnih oblasti Evrope koje su predstavili partneri na projektu.

Događaj drugi
Učešće: u događaju je uzelo učešće 111 građana iz 13 zemalja, zajedno sa 3 učesnika iz Opštine Trudovec (Bugarska), 3 učesnika iz Razvojne agencije  Hranicke (Republika Češka), 2 učesnika sa Univerziteta Tesalija (Grčka), 2 učesnika iz Kulturnog udruženja Kištarče (Mađarska), 3 učesnika iz Udruženja Alesandro Bartola (Italija), 3 učesnika iz Opštine Ligatne (Letonija), 3 učesnika iz Opštine Kolašin (Crna Gora), 4 učesnika iz Opštine Lask (Poljska), 3 učesnika iz Županijskog veća Albe (Rumunija), 3 učesnika iz Fonda „Evropski poslovi“ APV (Srbija), 3 učesnika iz Federacija Opština Madrida (Španija), 3 učesnika iz  Regionalnog informacionog centra (RIC) Slovenska Bistrica (Slovenija) i 76 učesnika iz Lokalne akcijske grupe Središnja Istra (Hrvatska).
Mesto održavanja/ datumi: događaj se održao u Pazinu, Poreču, Motovunu (u Hrvatskoj), od 11. aprila 2018. godine do 13. aprila 2018. godine.
Kratak opis:  cilj događaja je bio dublje razumevanje Zajedničke poljoprivredne politike Evropske unije kao politike koja je povezana sa identitetom Evropske unije kao i pristupa ruralnog građanstva integracionim procesima Evropske unije.

Događaj treći
Učešće: u događaju je uzelo učešće 109 građana iz 13 zemalja, uključujući i 3 učesnika iz Opštine Trudovec (Bugarska), 3 učesnika iz Razvojne agencije  Hranicke (Republika Češka), 1 učesnik sa Univerziteta Tesalija (Grčka), 3 učesnika iz Kulturnog udruženja Kištarče (Mađarska),  3 učesnika iz Udruženja Alesandro Bartola (Italija), 3 učesnika iz Opštine Ligatne (Letonija), 3 učesnika iz Opštine Kolašin (Crna Gora), 4 učesnika iz Opštine Lask (Poljska), 3 učesnika iz Županijskog veća Albe (Rumunija), 3 učesnika iz Fonda „Evropski poslovi“ APV (Srbija), 3 učesnika iz  Regionalnog informacionog centra (RIC) Slovenska Bistrica (Slovenija), 3 učesnika iz Lokalne akcijske grupe Središnja Istra (Hrvatska).i 76 učesnika iz Federacija Opština Madrida (Španija),
Mesto održavanja/datumi: događaj se održao u San Martinu de Valseiglesias, u Madru, Španija, San Lorencu i El Eskorialu (u Španiji), od 6. juna 2018. godine do 8. juna 2018. godine.
Kratak opis: cilj događaja je bio razmena alatki za solidarnost na lokalnom nivou kao i u Evropskoj uniji u pristupu na više novoa, kao i da se produbi razumevanje lokalnog razvoja koji vodi lokalna zajednica, kao i participativne demokratije- o ulogama lokalnih akcijskih grupa kao i organizacijama civilnog društva.

Događaj četvrti
Učešće: u događaju je uzelo učešće 118 građana iz 13 zemalja, uključujući i 3 učesnika iz Opštine Trudovec (Bugarska), 3 učesnika iz Razvojne agencije  Hranicke (Republika Češka), 3 učesnika sa Univerziteta Tesalija (Grčka), 3 učesnika iz Kulturnog udruženja Kištarče (Mađarska), 3 učesnika iz Opštine Ligatne (Letonija), 3 učesnika iz Opštine Kolašin (Crna Gora), 4 učesnika iz Opštine Lask (Poljska), 3 učesnika iz Županijskog veća Albe (Rumunija), 3 učesnika iz Fonda „Evropski poslovi“ APV (Srbija), 3 učesnika iz Regionalnog informacionog centra (RIC) Slovenska Bistrica (Slovenija), 3 učesnika iz Lokalne akcijske grupe Središnja Istra (Hrvatska), 4 učesnika iz Federacija Opština Madrida (Španija) i 82 učesnika iz Udruženja Alesandro Bartola (Italija).
Mesto održavanja/ datumi: događaj se održao u Pezaru i u Ankoni (u Italiji) od 15. oktobra 2018. godine do 17. oktobra 2018. godine.
Kratak opis: cilj događaja je bio duboko razumevanje participativne demokratije u strategijama lokalnog razvoja i bolje razumevanje uskih grla građanstva Evropske unije i alatki demokratije EU i uloge lokalne administracije.

Događaj peti
Učešće: u događaju je uzelo učešće 120 građana iz 12 zemalja, uključujući i jednog predstavnika iz Opštine Trudovec (Bugarska), jednog učesnika iz Razvojne agencije Hranicke (Republika Češka), 1 učesnik iz Kulturnog udruženja Kištarče (Mađarska), 1 učesnik iz Opštine Ligatne (Letonija), 1 učesnik iz Opštine Kolašin (Crna Gora), 2 učesnika iz Opštine Lask (Poljska), 1 učesnik iz Županijskog veća Albe (Rumunija), 1 učesnik iz Fonda „Evropski poslovi“ APV (Srbija), 1 učesnik iz Regionalnog informacionog centra (RAC) Slovenska Bistrica (Slovenija), 1 učesnik iz Lokalne akcijske grupe Središnja Istra (Hrvatska), 1 učesnik iz Federacije opština Madrida (Španija) i 108 učesnika sa Univerziteta Tesalija (Grčka).
Mesto održavanja/ datumi: događaj se održao u Volosu (u Grčkoj), od 18. marta 2019. godine do 20. marta 2019. godine.
Kratak opis: cilj događaja je bio savladavanje završne publikacije projekta i povezivanje sa studentima Univerziteta Tesalija, kao dela pitanja kako možemo uticati na mladu generaciju da postane aktivno građanstvo.

Događaj šesti
Učešće: u događaju je uzelo učešće 120 građana iz 13 zemalja, uključujući i 4 učesnika iz Opštine Trudovec (Bugarska), 3 učesnika iz Razvojne Agencije Hranicke (Republika Češka), 3 učesnika iz Kulturnog udruženja Kištarče (Mađarska), 3 učesnika iz Opštine Ligatne (Letonija), 3 učesnika iz Opštine Kolašin (Crna Gora), 4 učesnika iz Opštine Lask (Poljska), 3 učesnika iz Županijskog veća Albe (Rumunija), 3 učesnika iz Fonda „Evropski poslovi“ APV (Srbija), 3 učesnika iz Lokalne akcijske grupe Središnja Istra (Hrvatska), 3 učesnika Federacije opština Madrida (Španija), 3 učesnika sa Univerziteta Tesalija (Grčka), 1 učesnik iz Udruženja Alesandro Bartola (Italija) i 84 učesnika iz Regionalnog informacionog centra (RAC) Slovenska Bistrica (Slovenija).
Mesto održavanja/ datumi: događaj se održao u Slovenskoj Bistrici (Sloveniji) od 5. juna 2019. godine do 7. juna 2019. godine.
Kratak opis: cilj događaja je bio evaluacija i razmatranje postavljanja ENSuRE mreže Nevladinih organizacija. Još jedan cilj je bio da se dobije sadašnji uvid u temu projekta: euroskepticizam i solidarnost u svetlu izbora za Evropski parlament.