Konferencija „Odnos građana prema Evropskoj uniji”

U organizaciji Instituta Republikon iz Mađarske i Društva za regionalne nauke iz Subotice, u Subotici je 13. maja 2016. godine u Društvu za regionalne nauke održana održana konferencija “Odnosi Evropskog građanstva prema Evropskoj uniji”, koja je imala za cilj smanjivanje evroskepticizma uz učešće političkih partija, nevladinog sektora i građana.

Među izglagačima na konferenciji bio je Andrija Aleksić iz Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine, koji je govorio na temu „Put Srbije ka Evropi“. Prema rezultatima poslednjeg istraživanja Kancelarije za evropske integracije Vlade Srbije iz decembra prošle godine, 48 odsto građana daje podršku priključenju Srbije EU, 26 odsto građana je protiv, dok su ostali odgovorili da nemaju stav po tom pitanju.

„Mi se nalazimo u paradoksalnoj situaciji, jer sa jedne strane polovina građana podržava evropske integracije, fondovi EU se sve više otvaraju, a sa druge strane imamo antievropske snage u parlamentu. Mislim da je na pad raspoloženja građana prema evropskim integracijama poslednjih godina uticalo jedno zasićenje ovom temom, jer je strateški put na kom se Srbija kreće dug 16 punih godina. Zato mislim da su ovakve konferencije važne da bi građani sami došli do zaključka kakve bi političke, finansijske i privredne benefite ostvarila Srbija ulaskom u EU“, rekao je Andrija Aleksić iz Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine.

 

Prema rečima koordinatorke projekta Instituta Republikon iz Mađarske, Elze Morčanji, iako su značajna finansijska sredstava koja dolaze iz EU, za različite oblasti, građani nisu dovoljno svesni koje su i kolike mogućnosti koje pruža članstvo u EU, a evroskepticizam je u porastu i u Mađarskoj, kao i u celoj Evropi.

„Organizovanjem konferencija i tribina pokušavamo u Mađarskoj i susednim zemljama da ukažemo na uspehe koje je Evropska unija do sada postigla, da približimo način funkcionisanja i mogućnosti koje pruža. Želimo da na takav način utičemo na smanjivanje evroskepticizma, koji je i u Mađarskoj prisutan“, istakla je Morčanji.

 

Učesnici konferencije bili su predstavnici političkih partija, nevladinih organizacija, kao i mladi jer je utvrđeno da bi najvažniju ulogu u procesu širenja demokratskih ideja trebalo da ima civilni sektor, kroz uticaj na omladinsku politiku.

 

Konferencija je deo projekta „Totalitarizam u pretpristupnoj državi“ Instituta Republikon iz Mađarske, čiji realizaciju finansijski podržava Evropska unija u okviru programa Evropa za građane i građanke. U okviru projekta, Institut Republikon sa partnerima organizuje tribine i radionice na kojima prikazuje uspehe koje je Evropska Unija postigla do sada, kao i benefite koje pruža državama članicama.