Zaposleni obrazovno-vaspitnih ustanova Sremskog okruga na obuci za pripremu IPA projekata prekogranične saradnje

Predstavnici Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine, u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, održali su drugu u nizu obuku

Predstavnici Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine, u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, održali su drugu u nizu obuku pod nazivom „Fondovi Evropske unije: od ideje do realizacije“ za predstavnike vaspitno-obrazovnih ustanova na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine i to u Sremskom okrugu. Obuka je održana u prostorijama Doma učenika srednjih škola u Sremskoj Mitrovici, a prisustvovalo je ukupno 26 predstavnika 11 ustanova sa područja opština Ruma, Sremska Mitrovica i Šid.

Tokom tri dana intenzivne obuke polaznici su se upoznali sa strukturom i oblastima finansiranja Erazmus + programa Evropske unije koji pokriva oblasti obrazovanja, mladih i sporta, međutim poseban akcenat je stavlјen na programe prekogranične saradnje koji se finansiraju iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA), a koji su relevantni za područje Sremskog okruga, a to su IPA prekogranični program Hrvatska – Srbija i IPA prekogranični program Srbija – Bosna i Hercegovina. Kroz niz predavanja i radionica polaznici su imali prilike da se oprobaju u pripremi osnovnih elemenata projekata koristeći pristup logičkog okvira kao polaznu tačku u pripremi. Obukom su bile obuhvaćene teme pripreme logičke matrice, budžetiranje projekata, kao i popunjavanje aplikacionog formulara. Takođe, polaznici su kroz aktivno učešće i rad u grupama svoje projektne ideje uobličili u skladu sa smernicama predavača. Kao značajan rezultat obuke izdvaja se pet projektnih ideja koje predstavlјaju prioritete obrazovno-vaspitnih ustanova, a po svom sadržaju su u skladu sa prioritetima i cilјevima kako evropskih programa, tako i republičkih i pokrajinskih strateških dokumenata. Sve projektne ideje se zasnivaju na korišćenju lokalnih resursa i usmerene su na obogaćivanje školskog života učenika, kao i rešavanje lokalnih problema. Teme koje su obuhvaćene projektnim idejama polaznika su problem gojaznosti kod mladih i promovisanje zdrave ishrane, potom rešavanje problema vršnjačkog zlostavlјanja u školama, unapređivanje veština učenika u oblasti sticanja jezičkih i informatičkih kompetencija, razvoj obrazovnih programa za učenike sa smetanjama u razvoju, kao i aktivno uklјučivanje učenika u život lokalne zajednice kroz jačanje uloge đačkog parlamenta.

Predviđeno je da se obukama do kraja školske 2014/2015. godine obuhvati preko 270 polaznika iz 106 institucija u 9 opština širom Vojvodine. Sledeća obuka će se realizovati u Kikindi.