Predstavnici pokrajinskih organa uspešno završili obuku za pripremu evropskih projekata

Seminar pod nazivom „Fondovi Evropske unije – od ideje do realizacije” održan je u organizaciji Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine i Službe za upravlјanje lјudskim resursima Vlade Autonomne pokraji

Seminar pod nazivom „Fondovi Evropske unije – od ideje do realizacije” održan je u organizaciji Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine i Službe za upravlјanje lјudskim resursima Vlade Autonomne pokrajine Vojvodine. Prvi deo obuke održan je 15-16. maja, dok je drugi deo održan u periodu 25-26. jun 2014. godine u prostorijama Centra za privredno-tehnološki razvoj AP Vojvodine na Andrevlјu gde su predstavnici različitih pokrajinskih organa imali prilike da steknu osnovna znanja na temu pripreme projekata za konkurisanje na pozive Evropske unije, sa naglaskom na projektima prekogranične saradnje koji su dostupni institucijama sa područja Autonomne pokrajine Vojvodine.

Cilј drugog dela obuke bio je upoznavanje polaznika seminara sa elementima budžeta evropskih projekata, kao i sa procesom budžetiranja. Takođe, polaznici su dobili osnovna znanja i smernice za popunjavanje prijavnih formulara u programima prekogranične saradnje. Polaznici su imali mogućnost da se oprobaju u formulisanju određenih delova projektnih formulara, a naročito rezimea projekta koji je prva stavka prilikom evaluacije projektnih predloga. Pomenute teme su predstavlјene kroz teorijski pristup i praktičan rad gde se rad nadovezivao na zadatke koji su obrađeni na prvom delu obuke. Projektni predlozi Pokrajinskih sekretarijata su se oslanjali na prioritete Programa razvoja AP Vojvodine 2014-2020. godine, kao i prateći Akcioni plan.

Obuka je omogućila razmenu dosadašnjih iskustava predstavnika pokrajinskih organa u evropskim projektima, a polaznici su kroz timski rad radili na razvoju projektnih predloga od značaja za AP Vojvodinu kako bi u budućnosti preuzeli aktivnu ulogu u korišćenju mogućnosti koje nude EU fondovi.