U okviru projekta „Podrška životnoj sredini bez alergena”, nastalog kao rezultat partnerstva između Fonda “Evropski poslovi” Autonomne Pokrajine Vojvodine, Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, Grada Sombora i Grada Baje, u Sremskoj Mitrovici je održan seminar o ambroziji namenjen poljoprivrednicima u Sremu. Seminar je otvorila pomoćnica direktora Fonda „Evropski poslovi” AP Vojvodine, Gabriela Has, koja je predstavila projekat „Podrška životnoj sredini bez alergena”. Prisutnima su se obratili i pokrajinska sekretarka za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, Dušanka Sremački, predstavnici istog sekretarijata, Slobodan Puzović, Tatjana Đurić i Danica Popin, kao i načelnik Gradske uprave za poljoprivredu i zaštitu životne sredine Sremske Mitrovice, Goran Čekerinac.

Na seminaru je bilo reči o karakteristikama ambrozije, uticaju ambrozije na životnu sredinu i stanovništvo, merama kontrole populacije ambrozije, kao i o dosadašnjim aktivnostima njenog suzbijanja na teritoriji AP Vojvodine, s posebnim osvrtom na teritoriju grada Sremska Mitrovica. U okviru seminara predstavljen je „Vodič za poljoprivrednike o prepoznavanju, štetnosti i merama za suzbijanje ambrozije”.

Projekat „Podrška životnoj sredini bez alergena”, ukupne vrednosti od 391.000 evra, finansira se sredstvima Evropske unije uz kofinansiranje AP Vojvodine, u okviru IPA programa prekogranične saradnje Mađarska – Srbija.