Razgovori o novoj perspektivi Zajedničke poljoprivredne politike tokom sastanka partnera „Evropska mreža za ekonomsku koheziju i solidarnost u ruralnim oblastima“ u Istri, Hrvatska

Fond „Evropski poslovI“ AP Vojvodine je bio jedan od 13 partnerkih organizacija koje su učestvovale na drugom međunarodnom sastanku partnera koji je održan u Motovunu, u Hrvatskoj, u periodu od 11. do 13. aprila 2018. godine.

Događaj je okupio 35 međunarodnih učesnika iz Slovenije, Srbije, Češke Republike, Poljske, Španije, Bugarske, Letonije, Grčke, Crne Gore, Italije, Mađarske i Rumunije dok je LAG „Centralna Istra“ bio domaćin događaja. Tokom trodnevnog programa, partneri su se bavili različitim temama koje su odgovarale glavnoj temi događaja – „Zajednička poljoprivredna politika iz nove perspektive“.

Kao deo projektnih aktivnosti o iznalaženju načina borbe protiv euroskepticizma, partneri su pokušali da putem debate osnaže svoje evropske vrednosti. Podelili su se u timove kako bi predstavili raličito viđenje o tezi o položaju lokalnih proizvoda na slobodnom tržištu EU. Rasprava je održana u Školi ugostiteljstva i turizma Anton Štifanić u Poreču, a pridružili su se i studenti i profesori. To je bila dobra prilika za LAG „Centralna Istra“ da predstavi svoje projekte usmerene na povećanje potrošnje svežih domaćih proizvoda u vaspitno-obrazovnim ustanovama. Prezentacija i rasprava završeni su zajedničkim ručkom koji su pripremili učenici škole od proizvoda domaćih proizvođača. Partneri su takođe podelili svoja iskustva o savetima i lokalnim akcionim grupama u ruralnim sredinama u svojim zemljama zahvaljujući prezentacijama predstavnika Hrvatske mreže za ruralni razvoj i ODRAZ – Održivi razvoj zajednice.

Hrvatska nacionalna kontakt tačka za program „Evropa za građane i građanke“ se također pridružio kako bi dao pregled dosadašnijh realizovanih aktivnosti i rezultata za programski period 2014-2020.

Partneri su imali priliku dožive Istru kroz turu po Motovunu – poznatom po jedinstvenom položaju, lepim pogledima i bogatom istorijom, upoznavanjem istarske kulture kroz jedan od najvrednijih dostignuća istarske srednjovekovne slike – freska pod nazivom “Ples mrtvih” u Beramu i probaju neke od najpoznatijih istarskih ukusa.

Za sve informacije o događaju i drugim projektnim aktivnostima projekta ENSURE posetite našu stranicu na Facebook ENSUREFB  page