Održana Otvarajuća konferencija projekta “AGRINNO”

U prepunoj velikoj sali Skupštine AP Vojvodine održana je Otvarajuća konferencija projekta “Inovacija poljoprivrede za obezbeđivanje rasta i zapošljavanja u prekograničnom regionu – AGRINNO”, u čijoj realizaciji učestvuju Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, Institut za ratarstvo i povrtarstvo, Fond “Evropski poslovi” AP Vojvodine, i sa mađarske strane Neprofitno d.o.o. za razvoj Županije Čongrad.

Pozdravne govore su održali Vuk Radojević, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, Sanda Šimić, predstavnica Ministarstva za evropske integracije Republike Srbije, Vidosava Enderić, direktorka Fonda “Evropski poslovi” AP Vojvodine, dr Svetlana Balešević – Tubić, v.d. direktora Instituta za ratarstvo i povrtarstvo i Bela Kakaš,predsednik Skupštine Županije Čongrad. Sam projekat predstavio je projektni menadžer Predrag Rajić.

Pokrajinski sekretar Vuk Radojević je ovaj projekat nazvao istorijskim, prvenstveno jer je ovo prvi evropski projekat na kojem je Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu vodeći partner i istakao je da sama ukupna vrednost projekta od 325.536,75 evra (donacija EU je 252.849,90 evra) višestruko prevazilazi svoju nominalnu vrednost jer je osnovna ideja motivisati mlade da ostanu na selu, i zato su ciljna grupa ovog projekta posebno mladi poljoprivrednici uzrasta do 40 godina. Projekat je usmeren na ukupno poboljšanje inovativnog pristupa u poljoprivredi u cilju iskorišćavanja obradivog zemljišta u okućnicama u prekograničnom području uvođenjem novih tehnologija za uzgoj biljnih kultura, a sprovodiće se i kroz pomoć nezaposlenima koji poseduju obradivo zemljište u prekograničnom području.

Vidosava Enderić, direktorka Fonda “Evropski poslovi” AP Vojvodine istakla je kako je poljoprivreda od strane EU prepoznata kao jedna od najvažnijih oblasti za koju se definiše zajednička politika. Zahvaljujući tome, Evropska unija je danas globalni lider u trgovini prehrambenim poljoprivrednim proizvodima, a naš novi projekat je primer lokalnog delovanja koji doprinosi ostvarenju globalnih ciljeva održivog razvoja.

Gost iz Županije Čongrad, predsednik Skupštine Bela Kakaš je istakao kako su u Vojvodini ljudi blagosloveni kvalitetnom zemljom i brojnim sunčanim danima što je i mogućnost ali i obaveza za razvoj, i podvukao je da strastveno veruje kako Vojvodina može biti špajz cele Srbije.