Projekat „Aktivne devojčice“ kao deo Evropske nedelje sporta i Evropskog dana saradnje

Povodom obeležavanja Evropske nedelje sporta koja se ove godine, jubilarni,  peti put obeležava širom Evrope, a drugi put u Srbiji, projekat „Podrška sportskim i fizičkim aktivnostima devojčica“ organizovao je konferenciju pod nazivom „Značaj edukacije i pristupa u radu sa devojčicama osnovnoškolskog uzrasta u oblasti sporta“.
Konferencija je podržana od strane Olimpijskog komiteta Srbije i promovisana kao jedan od mnogobrojnih sportskih i edukativnih događaja organizovanih širom Srbije. Konferencija je takođe obeležila i Evropski dan saradnje.

Prisutne su pozdravili Vladimir Batez, naš proslavljeni odbojkaš i pokrajinski sekretar za sport i omladinu i Agneš Dobrotka, programska menadžerka  Zajedničkog sekretarijata Intereg-IPA programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija u sklopu kojeg se projekat sprovodi.
Kao predstavnik nosica projekta, Batez je ukazao na aktivnosti koje Sekretarijat sprovodi kroz evropske projekte, a koji dopunjuju napore da se stanje u sportu u Vojvodini unapredi i učini dostupnim za sve.  Dobrotka je ukazala na značaj evropske saradnje kroz prekograničnu saradnju i projekte koji se u toj oblasti sprovode, a povodom obeležavanja Evropskog dana saradnje. Jedna od značajnih aktivnosti projekta je istraživanje koje je sprovedeno na području Vojvodine sa ciljem da se utvrde barijere sa kojima se devojčice susreću u bavljenju sportom i zbog kojih napuštaju sport. Rezultate istraživanja je predstavio prof. dr Dragan Atanasov ispred Fakulteta za sport iz Beograda. Kao jedan od primera dobre prakse predstavljena je Osnovna škola „Bora Stanković“ iz Karavukova (Opština Odžaci), a profesorica fizičkog vaspitanja Jelena Ignjatić je predstavila sve aktivnosti koje škola organizuje u okviru školskog sporta, sportskih sekcija i drugih vannastavnih aktivnosti.
Ispred projektnog tima, Tamara Glišić-Krivošija je predstavila mentorski program koji će biti pokrenut u okviru projekta. Mentorke uključene u program su naše istaknute sportistkinje koje su svojim priznanjima u samom vrhu srpskog sporta – Aranka Binder (streljaštvo), Dajana Butulija (košarka) Antonija Nađ Kosanović (kajak), Jelena Erić Rakonjac (rukomet), Maja Ognjenović (odbojka) i Vukosava Đapić Atanacković (atletika). Mentorskim programom su obuhvaćene devojčice iz 6 osnovnih škola iz opština sa teritorije AP Vojvodine, a to su Odžaci, Novi Knaževac, Čoka, Mali Iđoš, Vrbas i Apatin.

Projekat sufinansira Evropska unija u okviru Intereg-IPA Programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija 2014-2020. sa 179.235,28 evra. Partneri na projektu su Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu, Opština Senteš, Skvoš sportski klub “Tisa Segedin” i Fond „Evropski poslovi“ Autonomne pokrajine Vojvodine.