Završna konferencija projekta „Zdravo starenje u prekograničnoj oblasti – HEAL“

Završna konferencija HEAL projekta održana je u petak, 19. jula 2024. godine, u Svečanoj sali hotela Holivud u Ilidži. Događaju su prisustvovali predstavnici projektnih partnera, kao i predstavnici Zavoda za javno zdravstvo BiH, članovi i volonteri mobilinih timova, kao i šira javnost.

Učesnike konferencije najpre su pozdravili sekretar Crvenog križa Federacije Bosne i Hercegovine Daniel Tučić, sekretar Crvenog krsta Vojvodine Boško Mitrašinović i Emilija Ranđelović ispred Fonda ,,Evropski poslovi“ AP Vojvodine koji su se zahvalili svim prisutnima na veoma uspešnoj saradnji.

Nakon toga, Boško Mitrašinović, koji je ujedno i projektni menadžer na ovom projektu, dao je kratak uvod o samom projektu. Jelena Milić, samostalna stručna saradnica Crvenog krsta Vojvodine i Medina Selimić, stručna  saradnica za zdravstvo Crvenog križa Federacije BiH,  dale su pregled postignuća i najuspješnije prakse projekta.

Prof. dr Aida Ramić-Čatak, ispred Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, govodila je o promociji aktivnog zdravog starenja i promociji zdravlja među starijim osobama. Na kraju progama, članovi mobilnih timova podelili su svoja iskustva sa terena.

Građani su bili zainteresovani za završnu konferenciju i odazvali su se pozivu u velikom broju.

Cilj projekta HEAL je da doprinese poboljšanju opšteg zdravlja starijih građana i građanki povećanjem dostupnosti osnovnih zdravstveno-preventivnih usluga u ruralnim oblastima u prekograničnom području između Srbije i Bosne i Hercegovine.

Projektni tim je prisutnima predstavio rezultate projekata, kao i neke od aktivnosti i događaje koji su se realizovali tokom sprovođenja projekta, a koji su usmereni na uvođenje novih zdravstveno-preventivnih usluga za starije građane u pograničnom području Srbije i Bosne i Hercegovine.

Projekat „Zdravo starenje u prekograničnoj oblasti – HEAL“ (eng. Healthy Ageing in the Cross-Border Region – HEAL) finansira se sredstvima Evropske unije u okviru IPA II Programa prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina 2014-2020 uz podršku Ministarstva za evropske integracije Vlade Republike Srbije i Direkcije za evropske integracije Bosne i Hercegovine. Sredstva namenjena za sprovođenje projekta iznose 254.447,77 evra, a Evropska unija kofinansira projekat sa 216.280,60 evra. Telo za ugovaranje ovog projekta je Ministarstvo finansija, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije Republike Srbije.

Projekat zajedno sprovode Crveni krst Vojvodine, Crveni krst Federacije Bosne i Hercegovine, Crveni krst Inđija i Fond „Evropski poslovi“ Autonomne pokraijne Vojvodine.