Predavanje finskog ambasadora povodom predsedavanja Finske Evropskom unijom

Predavanju ambasadora Finske u Srbiji, Kima Lahdevirta, koje je održano u Kulturnoj stanici Eđšeg, u utorak 17.09.2019. godine, prisustvovale su direktorka Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine, sa saradnicama Teodorom Milkov Manić i Kristinom Bašić. Ambasador Lahdevirt je predstavio prioritete šestomesečnog predsedavanja Finske Evropskom unijom, koje se odvija pod sloganom ,,Održiva Evropa – Održiva budućnost”. Prioriteti finskog predsedavanja su ojačavanje zajedničkih vrednosti i vladavine prava, konkurentnost i socijalna inkluzija, preuzimanje uloge globalnog lidera u borbi protiv klimatskih promena i sveukupna zaštita bezbednosti građana.Finska je predsedavanje Savetom EU preuzela od Rumunije, 1. jula ove godine.
Direktorka Enderić je, ovom prilikom, upoznala ambasadora Lahdevirt sa radom i planovima Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine, te je postinut dogovor da se u budućem periodu realizuju zajedničke aktivnosti, u cilju dalje evropeizacije naše zemlje.
Nakon predavanja, u 13 časova, otvorena je izložba ,,Finski inovativni dizajn”, koja je realizovana u saradnji sa Fondacijom 2021.

Predavanje i izložba su obeležile početak manifestacije ,,Dani finske kulture” koja će trajati do 22. septembra i obuhvatati predavanja, radionice i prezentacije sa ciljem da se finska kultura i umetnost približe domaćoj publici.