Studijska poseta delegacije Moldavije u Fondu „Evropski poslovi“ AP Vojvodine

Direktorka Fonda „Evropski poslovi” AP Vojvodine Vidosava Enderić, primila je delegaciju pokrajine Gagauzije iz Republike Moldavije, predvođenu šefom Glavnog i upravnog odbora i Izvršnog odbora pravnog odelјenja u Upravi pokrajine Gagauzije Valentinom Delijem.

Gagauzija je južna pokrajina Republike Moldavije sa, kako je u razgovoru procenjeno, širokim ekonomskim kompetencijama, veoma sličnim stepenom autonomije i teritorijalne infrastrukture poput AP Vojvodine.

Članovi delegacije iz Republike Moldavije borave u Novom Sadu u okviru projekta „Podrška lokalnim vlastima u pokrajini Gagauziji“. Program finansira Evropska unija u cilјu upoznavanja sa mehanizmima i polugama koje naša pokrajina uspešno koristi u oblasti privrednog razvoja, podsticajima za nova radna mesta, jačanju agrara, te sektoru informacionih tehnologija.

Direktorka je članove delegacije upoznala sa aktivnostima Fonda, posebno se osvrnuvši na izradu i implementaciju projekata finansiranih od strane Evropske unije, kao i na edukativne aktivnosti Fonda.
Tokom razgovora je ocenjeno da južna pokrajina Moldavije i AP Vojvodina imaju slična iskustva po pitanju korišćenja sredstava Evropske unije i dogovorena je buduća saradnja u oblasti razmene iskustva i saradnje po pitanju projektnih aktivnosti.

U cilјu sveobuhvatnije slike i bolјe impelementacije pomenutih programa, delegacija pokrajine Gagauzije tokom višednevnog boravka Vojvodini obišli su Pokrajinsku vladu, Razvojnu agenciju Vojvodine i Vojvodina IKT klaster.