Srbiji dostupna sredstva iz Programa Evropske unije za prava jednakost i državljanstvo

Pristupanjem Programu Evropske unije za prava, jednakost i državljanstvo, Srbija dobija pristup budžetu od 440 miliona evra iz fonda EU za projekte u tim oblastima, predviđa Sporazum koji su potpisali šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević.

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici je naveo da je Srbija prva od zemalja Zapadnog Balkana koja je ušla u program, koji finansira Evropska komisija do 2020. On je naglasio da je projekat važan u pristupanju Srbije EU, pošto obuhvata obaveze iz Poglavlja 23 i 24. ,,Odnosi se na devet oblasti borbe protiv diskriminacije, rasizma, ksenofobije i homofobije, drugih vidova netolerancije, promociju prava ljudi sa invaliditetom, jednakost polova, prevenciju nasilja nad decom, ženama i drugim rizičnim grupama’’, predočio je Fabrici.

Program je namenjen državnim organima, akademskim institucijama i organizacijama civilnog društva za promovisanje i zaštitu prava koja obezbeđuju jednakost građana, a ukupan budžet za period od 2014. do 2020. godine iznosi oko 440 miliona evra.