Forum Kreativna Evropa 2018

Tokom prethodne sedmice, od 20. do 22. juna, održan je tradicionalni događaj Deska Kreativna Evropa Srbija – Forum Kreativna Evropa 2018, i to na više lokacija u Beogradu (Zadužbina Ilije M. Kolarca, Muzej savremene umetnosti, Vukova zadužbina, Dositejeva zadužbina, Kvaka 22, Dom omladine Beograda, Legat Franklin, klub Polet, EU info centar).
Forum je organizovan u saradnji s ambasadom Republike Bugarske, Delegacijom EU u Srbiji, EUNIC Global-om, Državnim institutom za kulturu Bugarske, i to povodom predsedavanja Bugarske Savetom Evropske unije.
Glavne teme na brojnim događajima bile su: Kulturna saradnja, međunarodni odnosi i repozicioniranje Zapadnog Balkana; Evropska godina kulturnog nasleđa; kultura sećanja, istorija, evropsko kulturno nasleđe i njegovi kulturni, društveni i ekonomski potencijali i doprinosi; kao i Praktična znanja: razvoj projekata i konkurisanje.
Na Forumu je učestvovao veliki broj domaćih i inostranih stručnjaka, trodnevni skup je pružio okvir za dijalog o prošlosti i zajedničko planiranje bolje i odgovornije evropske budućnosti.
Na osnovu strateškog opredeljenja Vlade Republike Srbije i Autonomne pokrajine Vojvodine o putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji i jačanju administrativnih kapaciteta na tom putu, kao i o potrebi povećanja mogućnosti za korišćenjem sredstava koja su nam na raspolaganju iz fondova Evropske unije, Fond „Evropski poslovi“ Autonomne pokrajine Vojvodine je, dana 14. novembra 2014. godine, potpisao Sporazum o formiranju Antene Kultura Deska Kreativna Evropa Srbija sa Ministarstvom kulture i informisanja Vlade Republike Srbije. Tada je Antena postala sastavni deo Fonda „Evropski poslovi“ Autonomne pokrajine Vojvodine.
Predstavnice Antene Kultura Deska Kreativna Evropa Srbija održale su prezentacije u okviru Foruma Kreativna Evropa 2018: Mina Radmilović Pjevac – Saradnja u okviru IPA programa, a Dragana Srećkov i Jovana Rapajić – Program Kreativna Evropa i konkursna procedura.