Nastavak saradnje sa slovačkom regijom Prešov

U Kancelariji AP Vojvodine u Briselu, dana 10.01.2018. godine, održan je sastanak direktorke predstavništva regije Prešov u Briselu, Natalije Tarasovove sa šefom Kancelarije APV u Briselu, Srđanom Mačkićem. Saradnja dve regije u Briselu, započeta u prethodnom periodu, produbljena je tokom pripreme konzorcijuma za Evropsku nedelju regija i gradova 2016. godine, dok je na ovom sastanku iskazana spremnost da i u narednom periodu dve regije blisko sarađuju.

Na sastanku je razgovarano o sličnostima dve regije, mogućim pravcima buduće saradnje kao i konkretnim zajedničkim projektima. Posebno je predstavljen uspešan primer AP Vojvodine u promociji i ostvarivanju prava nacionalnih manjina, s  posebnim osvrtom na  Slovake koji žive u Vojvodini. Konkretna saradnja u narednom periodu, mogla bi se ostvariti prvenstveno na polju kulture. U tom smislu, direktorka predstavništva regije Prešov predložila je da se u AP Vojvodini organizuje izložba fotografija slovačkog regiona Prešov sa jedinstvenim prirodnim nasleđem koje je uvršteno i na UNESCO listu. Ta izložba je već održana  – van granica Slovačke.

Iskazano je posebno interesovanje slovačke strane i za projekte OPENS 2019 – Novi Sad Omladinska prestonica Evrope, odnosno Novi Sad 2021 – Novi Sad Evropska prestonica kulture. Kao pozitivan primer istaknut je i grad iz susedne slovačke regije, Košice, koji je zahvaljujći sličnim projektima značajno unapredio kulturnu ponudu, sadržaj i infrastrukturu, kako regiona tako i čitave zemlje.

Takođe, tokom razgovora razmenjena su i iskustva koje već ima regija Prešov u okviru pokreta “Covenant of Mayors for Climate and Environment”, kao najvećoj svetskoj urbanoj inicijativi vezanoj za klimatske promene i zaštitu životne sredine, kao i mogućnosti uključivanja i AP Vojvodine u aktivnosti ove inicijative.