Održan kick-off projektni sastanak u okviru projekta „COMMHERITOUR“ u Češkoj Republici

U okviru projekta „Modeli zasnovani na zajednici za održivu valorizaciju zanatstva u oblasti kulturnog nasleđa u cilju unapređenja privredne i turističke performanse udaljenih područja Dunavskog regiona – COMMHERITOUR“, od 26. do 27. marta 2024. godine, održan je kick-off projektni sastanak u Češkoj Republici, gradu Češke Budjejovice. Sastanku su prisustvovali članovi projektnog tima iz partnerskih organizacija – Opštine Jasberenj (Mađarska) (vodeći partner na projektu), Univerziteta Metropolitan (Mađarska), Univerziteta u Ljubljani (Slovenija), Regionalne razvojne agencije Južne Bohemije (Češka Republika), Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona/županije (Bosna i Hercegovina), Ustanove Narodni Univerzitet u Konjicu (Bosna i Hercegovina), Lokalne akcijske grupe Središnja Istra (Hrvatska), Instituta za socijalne inovacije (Češka Republika), Opštine Petnjice (Crna Gora), Saveta okruga Sibiju (Rumunija), Fonda „Evropski poslovi“ APV (Srbija) i Javnog zavoda za kulturu Kamnik (Slovenija).

Oblast intervencije projekta COMMHERITOUR je socio-ekonomski razvoj kroz kulturno nasleđe, kulturu i turizam, dok je opšti cilj projekta unapređenje promocije kulturnog nasleđa na području Dunavskog regiona u oblastima koje se bore sa izazovima vezanim za održivost i nedovoljno iskorišćavaju svoj potencijal za rast.

Ukupna vrednost projekta iznosi 2.149.452,10 evra, od čega je vrednost donacije 1.719.561,68 evra.

Tokom sastanka projektni partneri imali su priliku da se upoznaju i da predstave svoje predmete kulturnog nasleđa. Prvi dan sastanka bio je posvećen pojedinačnom predstavljanju svakog od osam partnera iz različitih država, kao i tematskom uvodu u projekat, dok je drugi dan bio posvećen menadžmentu na projektu, pravnom i operativnom okviru, finansijskom menadžmentu i izveštavanju, kao i komunikacijama na projektu. Na sastanku se razgovaralo i o aktivnostima u predstojećem periodu, kao i o planu javnih nabavki. Razmatrani su i različiti izazovi sa kojima se projektni partneri susreću, a zajednički je zaključeno da aktivnosti teku u skladu sa definisanim planom aktivnosti.