Goran Vasić i Siniša Lazić najavili međunarodnu konferenciju posvećenu jačanju malih i srednjih preduzeća

Garancijski fond AP Vojvodine u saradnji sa Fondom „Evropski poslovi“ AP Vojvodine, organizuje u četvrtak, 20. novembra, međunarodnu konferenciju „Jačanje malih i srednjih preduzeća kroz garantne šeme

Garancijski fond AP Vojvodine u saradnji sa Fondom „Evropski poslovi“ AP Vojvodine, organizuje u četvrtak, 20. novembra, međunarodnu konferenciju „Jačanje malih i srednjih preduzeća kroz garantne šeme i EU COSME program“. Na današnjoj konferenciji za novinare, direktori ova dva fonda, Goran Vasić i Siniša Lazić, najavili su program konferencije, kao i razloge koji su ih opredelili su da javnost upoznaju sa instrumentima podrške razvoju malih i srednjih preduzeća u zemlјama članicama Evropske unije. Koliko je taj sektor značajan za EU govori podatak da se u njemu nalazi dve trećine zaposlenih u privredi EU, te da iz malih i srednjih preduzeća dolazi oko 60 odsto bruto domaćeg proizvoda država Unije, objasnio je direktor Garancijskog fonda Goran Vasić.

“U našoj državi smo trenutno više okupirani budžetskim rezanjima i štednjom, sudbinom velikih sistema, dok se nedovolјno ili tek sporadično bavimo ovim značajnim sektorom malih i srednjih preduzeća. Strategija koja je najavlјena za razvoj tog sektora je dobra vest, ali mi se, pre svega, moramo baviti konkretnim instrumentima za finansijsku pomoć. Jedna od retkih konkretnih mera u tom pravcu jeste konkurs koji je raspisao Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošlјavanje i ravnopravnost polova. Na konferenciji koju organizujemo želimo da približimo iskustva Mađarske, Italije i Austrije u ovoj oblasti, i da vidimo koliko moćan instrument predstavlјaju mikro kreditne i garantne šeme. Cilј nam je da na osnovu iskustva ovih zemalјa dobijemo određene preporuke šta bi u Srbiji trebalo učiniti na polјu zakonodavnog okvira. Očekujem da će posle ove konferencije u tom pravcu uslediti odgovarajuće inicijative”, naglasio je Goran Vasić, direktor Garancijskog fonda AP Vojvodine.

Na konferenciji će biti predstavlјen i program Evropske unije – COSME, koji ima za cilј podizanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u periodu od 2014. do 2020. godine, najavio je Siniša Lazić, direktor Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine. “To je program koji je pre svega namenjen podizanju konkurentnosti malih i srednjih preduzeća, a realizuje se kroz četiri komponente. Prva je lakši pristup fiansijama kroz garantne šeme i preduzetnički kapital, zatim, pristup tržištima, podrška preduzetnicima, i kao četvrta, stvaranje uslova za smanjenje administrativnih opterećenja birokratije u poslovanju. Mi želimo da na ovoj konferenciji predstavimo mogućnosti koje će se otvarati malom i srednjem biznisu u periodu od 2014. do 2020. godine”, rekao je Siniša Lazić, direktor Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine. Na međunarodnoj konferenciji „Jačanje malih i srednjih preduzeća kroz garantne šeme i EU COSME program“, govoriće gosti iz Mađarske, Italije i Austrije, Nemačke, predstavnici Narodne banke Srbije, ministarstava finansija i privrede, Delegacije EU u Srbiji, Evropske banke za obnovu i razvoj, USAID –a, AGRO INVEST Srbija. Očekuje se učešće Privredne komore Srbije, zatim predstavnika lokalnih samouprava, privrednika, bankara, nevladinog sektora. Konferencija će biti održana 20. novembra, u velikoj sali Skupštine AP Vojvodine, sa početkom u 10 časova.