Održana obuka “Priprema projekata u okviru programa Kreativna Evropa”

Antena Kultura Deska Kreativna Evropa Srbija organizovala je dvodnevnu obuku pod nazivom „Priprema projekata u okviru programa Kreativna Evropa“ koja je bila održana od 22. do 23. oktobra u Centru za privredno-tehnološki razvoj CEPTOR na Andrevlju, koju Fond „Evropski poslovi“ AP Vojvodine tradicionalno organizuje, a na osnovu sporazuma o formiranju Antene Kultura Deska Kreativna Evropa Srbija sa Ministarstvom kulture i informisanja Vlade Republike Srbije. Sporazum je institucionalni okvir za sprovođenje programa Evropske unije pod nazivom Kreativna Evropa – potprogram Kultura.

Javni poziv za učešće na seminaru bio je upućen svim ustanovama i organizacijama iz Srbije koje planiraju da konkurišu na program Kreativna Evropa, nezavisno od toga da li su već učestvovali u projektima međunarodne saradnje ili tek planiraju svoje međunarodne aktivnosti. Ovog puta, odabrano je 25 polaznika iz čitave zemlje.

Na početku seminara obratila se Vidosava Enderić, direktorica Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine. Teme kojima se seminar bavio su: Prioriteti i ciljevi programa Kreativna Evropa kroz podržane projekte; Kultura i kreativne industrije; Kako naći partnere i zašto su partnerstva važna; Finansijsko planiranje i upravljanje projektima; Bodovanje i evaluacija, kao i Konkursna procedura i saveti.

Tri predstavnice Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine, koje su ujedno članice projektnog tima, održale su prezentacije. Jovana Rapajić, menadžerka projekata Antene – govorila je o misiji programa, Mina Radmilović Pjevac, koordinatorka Antene – predstavila je mogućnosti finansiranja kulture kroz IPA fondove, dok je Dragana Srećkov, menadžerka projekata Antene Deska Kreativna Evropa Srbija – pojasnila prijavni formular i prateću dokumentaciju. Prioritete i ciljeve programa predstavili su Nina Mihaljinac i Milan Đorđević, menadžeri projekata Kultura Deska Srbija, uspešan projekat „Make it new“ predstavila je Aleksandra Dobrin iz Kulturnog centra Futog, a o finansijskom planiranju i upravljanju projektima govorila je Marija Popović, projektna menadžerka iz Studentskog kulturnog centra u Novom Sadu.

Cilj obuke je podizanje kvaliteta i priprema projekata za konkurisanje na program Kreativna Evropa, podizanje programsko-organizacionih kapaciteta ustanova i organizacija iz Srbije, kao i doprinos demetropolizaciji u polju kulture. Pored toga, obuka se organizuje radi pospešivanja komunikacije, saradnje i razmene iskustava predstavnika ustanova i organizacija u kulturi iz gradova i opština Srbije.