Održan seminar o evropskim standardima u oblasti zaštite potrošača

U organizaciji Asocijacije potrošača Srbije (APOS), a u saradnji sa Privrednom komorom Vojvodine i Fondom “Evropski poslovi” Autonomne Pokrajine Vojvodine održan je seminar u okviru evropskog projekta TESTS na temu: „Evropski standardi nezavisnog uporednog testiranja kvaliteta jestivog ulja“.

Otvarajući seminar, Predrag Novikov, direktor Fonda «Evropski poslovi» AP Vojvodine istakao je važnost saradnje sa partnerima iz Evropske unije. – Približavajući se članstvu u Evropskoj uniji, svoje poslovanje treba da reformišemo, a zaštita potrošača je oblast u kojoj se više sektorskih politika prožima. AP Vojvodina je tokom prošle godine aplicirala sa preko 250 projekata kod fondova EU, a u narednom periodu ćemo zajedno sa APOS pripremiti neke evropske projekte, istakao je Novikov.

Pozdravnu reč su imali Ljiljana Stanković, pomoćnik ministra za trgovinu i usluge, Đorđe Bugarin u ime Privredne komore Vojvodine i Edina Popov, predsednik UO Asocijacije potrošača Srbije. Koordinator projekta TESTS, Lela Tasić je predstavila ovaj projekat, dok je o specifičnim metodologijama uporednog testiranja roba govorila gošća iz Nemačke Brigit Relender, stručnjak za testiranje hrane iz Stiftung Warentesta. Podsetimo, Zakon o zaštiti potrošača počeće da se primenjuje od 1. januara 2011. godine, i u njega je implementirano 15 ključnih evropskih direktiva iz ove oblasti. Uz to, paket trgovinskih zakona treba da omogući i korišćenje novih pretpristupnih IPA fondova naredne godine.