Održan simpozijum na temu parasporta u Inđiji

U Inđiji je održan simpozijum u okviru projekta „Socijalna integracija kroz parasport – Parainspired!“, koji se realizuje iz sredstava Evropske unije u okviru IPA II Programa prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina 2014–2020.

Simpozijum pod nazivom „Prilike socijalne integracije kroz parasport“, otvorio je Vladimir Batez, pokrajinski sekretar za sport i omladinu, ističući značaj stvaranja uslova za povećanje učešća osoba sa invaliditetom u sportskim aktivnostima, kao i za veću dostupnost sportske infrastrukture tim osobama.

„Uspeh i snaga naših paraolimpijaca treba da bude motiv i ostalima da počnu da se bave sportom, da se što više mladih sa invaliditetom uključi u sportske aktivnosti i da sport gledaju kao ambijent koji od njih svakodnevno stvara pobednike. Važnost ovog projekta ogleda se ne samo u ostvarivanju prava na jednakost osoba sa invaliditetom za bavljenje fizičkom aktivnošću i sportom, što jeste cilj, nego i šire, u motivisanju i uključivanju u društvene tokove, podsticanju turističkih i kulturnih dešavanja, jer sve to doprinosi jačanju svesti, sticanju znanja i veština i razvijanju stavova koji su bitni za prihvatanje različitosti“, poručio je Batez u Inđiji. On je dodao da najbolji primer u našoj pokrajini za uspešno uključivanje osoba sa invaliditetom u sport imamo među stonoteniserima, osvajačima najviših evropskih i svetskih odličja.

Batez je podsetio na to da sredstva za sprovođenje projekta „Socijalna integracija kroz parasport – Parainspired!“, koji Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu sprovodi zajedno sa partnerima – Olimpijskim komitetom Bosne i Hercegovine, Opštinom Inđija i Fondom “Evropski poslovi” AP Vojvodine – iznose 263.914,43 evra, a da ga Evropska unija kofinansira u iznosu od 224.327,27 evra.

Predsednik Opštine Inđija Vladimir Gak posebno je zahvalio na podršci i učešću Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu u realizaciji ovog projekta.
„Zahvaljujući ovom evropskom projektu, petnaestoro dece sa invaliditetom iz ove sremske opštine uključilo se u sportske aktivnosti, što je najbolji primer efekata ovog projekta, u koji mogu da se uključe i druge opštine i gradovi u našoj pokrajini“, istakao je Vladimir Gak.

Svoja iskustva u bavljenju sportom i prilikama u našem paraolimpijskom sportu izneli su naši proslavljeni paraolimpijaci Borislava Perić Ranković i Zlatko Kesler.

„Socijalna integracija kroz parasport – Parainspired!“, čiji je glavni nosilac Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu,  a partneri Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine, Fond „Evropski poslovi” AP Vojvodine i Opština Inđija, obuhvata čitav niz aktivnosti koje su počele u junu ove godine i čija realizacija traje ukupno 15 meseci.