Pokrajinska administracija na obuci za pripremu evropskih projekata

Predstavnici Fonda „Evropski poslovi“ Autonomne pokrajine Vojvodine, u saradnji sa Službom za upravljanje ljudskim resursima Pokrajinske vlade, održali su trodnevni seminar namenjen zaposlenima u pokrajinskim organima koji je od 4. do 6. novembra održan u Skupštini Autonomne pokrajine Vojvodine.

Polaznici su imali prilike da se tokom obuke bliže upoznaju sa mogućnostima finansiranja iz evropskih fondova i evropskih programa koji su otvoreni za Srbiju sa statusom kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, a u okviru EU finansijske perspektive od 2014. do 2020. godine. Tokom tri dana obuke polaznici su kroz praktičan rad u manjim grupama razvijali projektne ideje koje su prepoznate kao značajne za pokrajinske institucije. Na teorijskom delu obuke su predstavljene mogućnosti za učešće pokrajinskih organa u programima teritorijalne saradnje finansiranim iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) kao što su prekogranični i transnacionalni programi. Poseban osvrt je dat na prekogranične programe koji su aktuelni za područje AP Vojvodine poput prekogranične saradnje sa državama članicama Evropske unije – Hrvatskom, Mađarskom i Rumunijom, ali i program sa Bosnom i Hercegovinom gde je mogućnost učešća otvorena za institucije sa područja Srema. Polaznici su stekli uvid u alate i metodologiju koja se koristi prilikom razvijanja projektnih ideja kao što je pristup logičkog okvira, dok je poslednji dan bilo više reči o budžetiranju evropskih projekata. Tokom obuke, polaznici su razvijali veštine i stavove koji su neophodni za preuzimanje aktivne uloge u razvoju i implementaciji projekata na lokalnom i regionalnom nivou.

Kao rezultat uspešne četvorogodišnje saradnje Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine i Službe za upravljanje ljudskim resursima Pokrajinske vlade do sada je održano osam obuka za 142 predstavnika pokrajinskih organa.