Predstavljen projekat CORNUCOPIA na 86 Međunarodnom Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu

Tokom 86. međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu, dana 15. maja 2019. godine, održana je razmena istraživača iz Srbije i Mađarske i tom prilikom predstavljen je projekat CORNUCOPIA.

Projekat „Konkurentna održivost poljoprivrednih preduzeća kroz razvoj novih proizvoda sa dodatom vrednošću  na bazi alternativnih biljnih vrsta- CORNUCOPIA” sufinansiran je kroz sredstva Interreg IPA Programa prekogranične saradnje između Mađarske i Srbije i ušao je u drugu polovinu svoje realizacije.

O njemu je  na 86. Međunarodnom Poljoprivrednom sajmu govorila dr Dragana Latković, profesorka Poljoprivrednog Fakuleta u Novom Sadu, naučne institucije na kojoj se ideja za projekat i rodila.”U fokusu projekta „Cornucopia“ su alternativne biljne vrste,  a mi smo iskoristili jedan sajamski dan i izašli smo iz naših laboratorija i amfiteatara sa željom da i na taj način afirmišemo njihov uzgoj  i ukažemo na brojne proizvode koji se od njih dobijaju. Uz naše partnere iz susedstva prisutni su i proizvođači i preduzetnici iz Mađarske, a mi ćemo ih sa zadovoljstvom povezati sa našim privrednicima”, kaže dr Latković.

Interaktivne radionice u okviru projekta „Cornucopia“ najbolje su mesto za transfer znanja. U okviru jedne od njih bilo je lepo uveriti se da  među studentima Poljoprivrednog fakulteta postoji izuzetno interesovanje za izborni predmet Alternativne biljne vrste, što nam je potvrdio i Miloš Ćurčić, student treće godine Departmana za ratarstvo i povrtarstvo. “Nas četrdeset je na smeru i svi smo se, srećom ili intuicijom, opredelili za ovaj predmet. Znamo i to da je, primera radi, sirak metlaš sve isplativiji, a i industrijska konoplja postaje pravi agrobiznis“ kaže Ćurčić.