Sastanci radnih grupa evropskog projekta “Matriosca” u Izvršnom veću

Novi Sad, 13. novembar – U ponedeljak, 13. i utorak, 14. novembra, u Izvršnom veću AP Vojvodine održavaju se sastanci radnih grupa evropskog projekta “MATRIOSCA”.

– Naši partneri su danas ovde sa nama u Vojvodini, jer ova administracija Izvršnog veća ima prijatelje i ima partnere širom našeg kontinenta. I mi smo ponosni na to. Naša politika, odnosno politika Izvršnog veća je dalje razvijanje saradnje, razumevanja i stabilnosti na zajedničkom evropskom tlu. Ona se temelji na gradnji porušenog, na budućnosti, prosperitetu i optimizmu. Zato i ovaj projekat ima svoju vrednost, jer počiva na principima zajedništva, kompromisa i prihvatanja standarda. Svoju budućnost moramo graditi poštujući sebe, ali i uvažavajući i druge ukućane naše zajedničke evropske porodice, rekao je Predrag Novikov, direktor Kancelarije za evropske poslove, pozdravljajujući goste iz austrijskih regija Štajerske, Karintije i Burgenlanda, Friuli – Venecije Đulije i Veneta iz Italije, Slovenije, zatim Baranje, Đera – Mošona – Šoprona, Šomođa, Tolne, Vaša i Zale iz Mađarske, Koprivnice – Križevaca, Varaždina i Istre iz Hrvatske.

Cilj projekta je usklađivanje strategija u različitim oblastima društveno-ekonomskog razvoja u regionu. Strateški, učesnici ovog projekta, priznati stručnjaci iz svojih oblasti, pripremaju razne transnacionalne projekte za kandidaturu u novom programskom periodu EU 2007-2013. godine.

Tematski, posao se odvija u četiri radne grupe: «Transport, infrastruktura i lokalni razvoj», «Prostorno planiranje i razvoj», «Saradnja gradova i opština» i «Socio-ekonomski razvoj i saradnja».