Stanovnici Vojvodine i EU se bave sportom zbog zdravlja fizičke kondicije i opuštanja

U Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu održana je konferencija povodom predstavljanja naučnoistraživačkog projekta „Evrobarometar: Fizička aktivnost stanovništva Vojvodine u kontekstu evrointegracija“. Građani Evropske unije i građani Vojvodine podjednako se bave fizičkim vežbanjem i sportom, a kada je reč o bavljenju takozvanim fizičkim aktivnostima životnog stila, stanovništvo Vojvodine je aktivnije, glasi jedan od zaključaka prezentacije rezultata naučno-istraživačkog projekta.

Direktorka Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine, Vidosava Enderić, istakla je da su rezultati ovog projekta od posebnog značaja za proces evrointegracija, naročito sa aspekta vrednovanja politike u oblasti javnog zdravlja i sporta, odnosno, razvijanja međusektorskog pristupa promociji fizičke aktivnosti.

Jedan od zaključaka istraživanja nameće potrebu za kreiranjem strategije promocije fizičke aktivnosti, podsticanje vežbanja kod mladih u školi i na univerzitetu, ali i obogaćivanje ponude za starije osobe u fitnes centrima, sportskim klubovima i sportskim centrima. Takođe, potrebno je da i same lokalne zajednice obezbede uslove za bavljenje fizičkom aktivnošću starijih stanovnika, kao i stanovnika nižeg obrazovnog i ekonomskog statusa, kroz ponudu besplatnih ili subvencionisanih programa fizičke aktivnosti.

Direktorka Enderić je naglasila da rezultati ovog projekta i zaključci koji su izvedeni, govore u prilog tome da je veoma važno nastaviti sa ovakvim projektima koji će omogućiti što većem broju stanovnika Vojvodine pristup pravim informacijama i sadržajima kako pravilno vežbati sa ciljem unapređenja javnog zdravlja i sporta, a Fond „Evropski poslovi“ AP Vojvodine će uvek podržati i pratiti ovakve ciljeve, o čemu svedoči i dosadašnja izuzetno uspešna saradnja sa Fakultetom sporta i fizičkog vaspitanja

Pored direktorke Enderić, skupu su se obratili i pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević, prof. dr Sanja Podunavac Kuzmanović, prorektorka za nastavu Univerziteta u Novom Sadu, prof. dr Nebojša Maksimović, dekan Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Novom Sadu i prof. dr Višnja Đorđić, rukovodilac projekta.