Strateško partnerstvo – put ka EU fondovima

Lokalne samouprave Rekovac i Knić priključile su se putu evropskog partnerstva i jačanju kapacita za korišćenje sredstava iz EU fondova.

Potpisivanjem protokola o saradnji između Fonda „Evropski poslovi’’ Autonomne pokrajine Vojvodine, Opštine Rekovac i Opštine Knić stekli su se i formalno-pravni uslovi za jačanje iste koja samim protokolom obuhvata i zajedničko povezivanje sa partnerima iz EU regiona i institucija, promociju lokalnih samouprava i njihovih privrednih, kulturnih i drugih kapaciteta u saradnji sa Kancelarijom AP Vojvodine u Briselu, održavanje obuka i edukativno-informativnih seminara za predsatvnike lokalnih samouprava sa temom pisanja i implementacije projekata finansiranih iz EU fondova.

Pored Predsednika Opštine Rekovac Predraga Đorđevića, prisutnima se obratio i zamenik predsednika Opštine Knić Borislav Busarac.

Nakon ceremonije potpisivanja protokola o saradnji, predstavnici Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine su prisutnima predstavili mogućnosti finansiranja kroz programe Zajednice, zatim šanse koje donosi predstojeći Dunavski program i mogućnosti finansiranja poljoprivrednih proizvođača kroz IPARD program. Takođe, predstavljen je specijalistički program „Upravljanje regionalnim razvojem kroz EU fondove“, aktivnosti vezane za program Kreativna Evropa, u čijoj implementaciji u Srbiji Fond „Evropski poslovi“ AP Vojvodine deluje kao Antena Deska Kreativna Evropa.

Prisutnima je upućen apel, da se udružuju, pripremaju, edukuju, institucionalno povezuju sa partnerima iz EU u cilju efikasnije izrade projekata. Na sastanku su učešće uzeli predstavnici opština Batočina, Rekovac i Knić, kao i predstavnici javnih ustanova iz pomenutih opština.