Vojvodina učestvuje na Evropskom regionalnom ekonomskom forumu

Preko Kancelarije za evropske poslove AP Vojvodina učestvuje na Evropskom regionalnom ekonomskom forumu (EREF) u Novoj Gorici, u Sloveniji. Tema susreta je i jačanje procesa regionalne saradnje kao instrumenta ekonomske politike i kreiranja novih evropskih projekata koji mogu da pomognu ubrzanju procesa evrointegracija zemalja sa prostora jugoistočne Evrope.

– Na konferenciji smo, takođe, sa predstavnicima Evropske Komisije, Evropskog Parlamenta kao i drugih relevantnih institucija iz Brisela, razgovarali o merama za jačanje administrativnih kapaciteta, koje su neophodne za implementaciju evropskih standarda, regulative kao i što efikasnije korišćenje pretpristupnih fondova.

Na susretu sa slovenačkim kolegama istaknut je obostrani interes za jačanje privredne saradnje, i posebno kreiranje projekata u oblasti inovacija i novih tehnologija. Tom prilikom slovenačke kolege su prihvatile naš poziv da sa privrednom delegacijom posete Vojvodinu, kako bi ojačali trgovinsku i drugu saradnju. Takođe, prihvaćen je i naš poziv za učešće na sajmovima investicija i energetike, koji će se na jesen održati na Novosadskom sajmu. To će, verujem, biti dobra prilika da vojvođanske opštine privuku nov kapital, uposle svoje resurse i iskoriste svoje kapacitete, posebno u oblasti korišćenja energije vetra, biomase i hidroenergije, za šta verujem da postoje solidne predispozicije, rekao je Predrag Novikov. Tokom konferencije, u odvojenim susretima, Predrag Novikov, direktor Kancelarije za evropske poslove, razgovarao je sa predstavnicima regija Emilije Romanje, Varaždina i Štajerske. Na skupu je učestvovao i predstavnik Univerziteta u Novom Sadu, te je dogovorena i saradnja sa Univerzitetom u Novoj Gorici.