Održana Otvarajuća konferencija projekta “OASIS”

U velikoj sali Skupštine AP Vojvodine održana je Otvarajuća konferencija projekta „Kištelek-Kanjiža dopunski turistički razvoj koji se zasniva na prirodnim resursima kao međusobno povezanim različitim elementima regionalnog turističkog sistema – OASIS“, u čijoj realizaciji učestvuju Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, Opština Kištelek, Opština Kanjiža i Fond „Evropski poslovi” AP Vojvodine. Projekat je odobren za finansiranje u okviru Interreg – IPA programa prekogranične saradnje Mađarska – Srbija 2014 -2020. i trenutno je u fazi potpisivanja ugovora. Za njegovu realizaciju, iz Evropske unije je planiran budžet od 499,81 hiljada evra.

Pozdravne govore su održali Mihalj Njilaš, potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice,  Dejan Vujinović, predstavnik Ministarstva za evropske integracije Republike Srbije i programski menadžer Antene zajedničkog sekretarijata,  dr Rustem Zoltan Nađ, javni beležnik Opštine Kištelek, Robert Fejstamer, predsednik opštine Kanjiža, Janoš Domonič, programski koordinator opštine Kištelek, kao i Vidosava Enderić, direktorka Fonda “Evropski poslovi” AP Vojvodine. Sam projekat predstavio je projektni menadžer Bojan Gregurić.

Pokrajinski sekretar Mihalj Njilaš je izrazio zadovoljstvo što je sekretarijat kojem je na čelu prvi put aplicirao i dobio evropski projekat, i to kao vodeći partner. “Ovaj projekat je posebno značajan jer doprinosi jačanju veza među ljudima u Srbiji i Mađarskoj, naročito u pograničnom području, promoviše kulturu i turizam u Dunavskom regionu, te razvija turizam i privredu. Pored turističke komponente, ovaj projekat stavlja u fokus mlade ljude kao jedan od naših najvažnijih resursa i angažuje ih u sportskim i edukativnim aktivnostima koje doprinose boljim efektima projekta. Na ovaj način, u narednoj godini aktivnosti Pokrajinskog sekretarijata usmerene na organizaciju kampa s ciljem unapređivanja međuetničke tolerancije među mladima, će biti finansirane iz IPA fondova, što je odlična priprema za buduće korišćenje strukturnih fondova EU.

Direktorka Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine Vidosava Enderić izrazila je zadovoljstvo što se sve veći broj institucija u Vojvodini uključuje u projekte koji se finansiraju iz sredstava EU.

Projekat OASIS za cilj ima razvoj zdravstvenog, omladinskog i sportskog turizma na području pograničnih opština Kanjiža (Srbija) i Kištelek (Mađarska). Na području Kanjiže to su revitalizacija postojećih sportskih objekata, izgradnja višenamenskog sportskog terena, kao i organizacija letnjeg kampa za učenike 16 srednjih škola u Vojvodini. U mađarskoj opštini Kištelek to je izgradnja centra za savetovanje o zdravlju sa medicinskim tretmanima.