Održana otvarajuća konferencija projekta Cornucopia

Na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu održana je otvarajuća konferencija evropskog projekta „Konkurentna održivost poljoprivrednih preduzeća kroz razvoj novih proizvoda sa dodatom vrednošću na bazi alternativnih biljnih vrsta – CORNUCOPIA“, na kojoj su govorili dr Branko Ćupina,  prodekan Poljoprivrednog fakulteta, Marko Rovčanin, pomoćnik sekretara u PS za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i Vidosava Enderić, direktorka Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine.

„Kako poljoprivreda predstavlja jednu od vodećih privrednih grana područja u kom živimo, mislim da je veoma značajno što danas predstavljamo projekat koji ima za cilj upravo podsticanje zajedničkog istraživanja radi unapređenja kapaciteta za zapošljavanje i razvoj malih i srednjih preduzeća u poljoprivrednoj i prehrambenoj industriji. Zajednička poljoprivredna politika je svakako jedno od ključnih načela Evropske unije, stoga je ovo drugi u nizu projekata Fonda koji se ovom tematikom i bavi. Veoma mi je drago da je Fond „Evropski poslovi“ Autonomne pokrajine Vojvodine deo konzorcijuma partnera koji imaju iskustvo u ovoj oblasti – Poljoprivredni fakultet iz Novog Sada, Udruženje baštovana iz Sente, kao i Nacionalni centri za istraživanje i inovacije u poljoprivredi, Fondacija za agro-biotehnički razvoj biznisa i Neprofitno istraživanje žitarica iz Mađarske“, navela je direktorka Enderić u obraćanju.

Važne aspekte projekta predstavili su dr Norbert Šomođi, dr Melinda Tar, Peter Balog, Jano Puškar iz Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine, dr Laslo Lenđel, Katalin Ač i dr Goran Jaćimović, članovi projektnog tima.

Projekat CORNUCOPIA je ukupne vrednosti 352.798,57 evra, od čega Evropska unija učestvuje sa 299.878,77 evra, i trajaće do 31. marta 2020. godine.