Svečano dodeljeni sertifikati polaznicima Specijalističkog programa „Upravljanje regionalnim razvojem kroz EU fondove“

Na svečanosti u Skupštini AP Vojvodine danas su dodeljeni setifikati polaznicima koji su uspešno završili prvi ciklus Specijalističkog programa „Upravljanje regionalnim razvojem kroz EU fondove“.

Ovaj program organizovao je Fond „Evropski poslovi“ AP Vojvodine, u saradnji sa Univerzitetom u Novom Sadu i Pokrajinskom vladom, a uspešno ga je završilo 30 polaznika iz pokrajinskih institucija i sekretarijata, lokalnih samouprava i organizacija civilnog društva sa teritorije AP Vojvodine.

Čestitajući polaznicima ovog programa na uloženom trudu i vremenu, predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor je istakao da njihova energija ohrabruje i uliva nadu da je naše društvo spremno da se suoči sa izazovima budućnosti.

„Iskazali ste spremnost da ulažete u sebe, svoje znanje i društvo u kom živite, a to nam je neophodno u vremenima koja slede“, istakao je Pastor i dodao da ne možemo znati, u vremenima brzih promena, šta nas sve očekuje, ali da su polaznici ovog programa iskazali spremnost da steknu veštine koje će nam svima pomoći na putu ervopskih integracija naše zemlje.

Pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski naglasio je da je Pokrajinska vlada sa posebnim zadovoljstvom podržala realizaciju ovog programa, koji je njegove polaznike upoznao sa matricama razmišljanja Evropske unije i pripremio da se u budućnosti na stručan način suoče sa njenim funkcionisanjem. On je istakao da će program biti nastavljen i u narednim godinama, te da je planirano da na ovaj način 1000 ljudi iz AP Vojvodine steknu znanja koja će pomoći još bržem i uspešnijem razvoju pokrajine, kroz učešće u programima prekograničnih, a kasnije i predpristupnih fondova EU.

Učesnike ovog programa pozdravili su i profesor dr Radmila Marinković-Nedučin, jedan od nosilaca realizacije ovog programa, rektor Univerziteta u Novom Sadu Dušan Nikolić, direktor Fonda „Evropski poslovi“ Siniša Lazić, kao i predavači koji su u programu učestvovali.

Tokom trajanja programa, održano je ukupno 325 nastavnih časova koji su obuhvatili 19 obrazovnih disciplina organizovanih kroz 6 radnih modula i to: Pravo i politike Evropske unije; Politka regionalnog razvoja i Evropska unija; Razvoj i implementacija EU projekata; Upravljanje projektnim ciklusom; Izgradnja kapaciteta i umrežavanje i Razvojni programi Evropske unije.

Polaznici ovog specijalističkog programa uspešno su usvojili relevantna znanja i veštine koja će im omogućiti da aktivno učestvuju u procesu evropskih integracija i to posebno kroz proces aktivnog upravljanja EU fondovima sa ciljem regionalnog razvoja AP Vojvodine.