Fond „Evropski poslovi“ AP Vojvodine podržao manifestaciju Evropsko selo u Zrenjaninu

Na Trgu slobode u Zrenjaninu, 9. oktobra 2023. godine, održana je tradicionalna manifestacija „Evropsko selo“, deseta po redu, koja je i ove godine okupila 28 osnovnih škola sa teritorije opštine Zrenjanin, uz prisustvo brojnih učesnika, zvaničnika i posetilaca, sa ciljem boljeg upoznavanja zemalja članica Evropske unije, njihovih specifičnosti, tradicija i kultura, uz moto EU – ujedinjeni u različitosti.

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura ovim povodom je u Gradskoj kući ugostio više značajnih diplomata, predstavnika Ambasada zemalja EU (Grčke, Bugarske, Poljske, Portugalije, Slovačke i Nemačke), EU delegacije, ministarstava i sekretarijata, da bi potom na glavnom trgu i svečano otvorio jubilarnu manifestaciju obrativši se posetiocima, nakon čega je usledio prigodan kulturno-umetnički program na bini i obilazak štandova. Ispred Fonda su, na ovogodišnjem prijemu u sali Gradskog veća, prisustvovali direktor Fonda Ognjen Dopuđ i pomoćnica direktora za evropsku saradnju Kristina Bašić, da bi potom, uz gradonačelnika i brojne zvaničnike, ispratili manifestaciju na Trgu.
Fond „Evropski poslovi“ APV je i ovog puta podržao realizaciju „Evropskog sela“ obezbedivši raznovrsne simbolične poklone za posetioce događaja u vidu promotivnog materijala iz brojnih EU projekata koje je Fond implementirao u prethodnom periodu.

Projekat-manifestacija „Evropsko selo“  je 2012. godine pokrenula Osnovna škola iz Tomaševca da bi joj se uskoro pridružile i druge škole, ukupno 28 osnovnih škola sa teritorije grada Zrenjanina. Nakon dve godine, usled velikog odziva učenika i nastavnika, manifestacija je prerasla školski karakter i uvrštena je u gradske manifestacije od značaja. Ideja je proistekla iz činjenice da 75% mladih ljudi i dece nije imalo priliku da putuje u zemlje EU i želje da se promoviše različitost naroda i država koje čine modernu Evropu. Predstavljajući i promovišući različite kulture i tradicije neguje se i sopstvena kultura.