Počinje osmi ciklus programa “Upravljanje regionalnim razvojem kroz EU fondove”

NOVI SAD – U Pokrajinskoj vladi danas je najavljeno otvaranje VIII ciklusa Specijalističkog programa “Upravljanje regionalnim razvojem kroz EU fondove” koji Fond “Evropski poslovi” realizuje sa Pokrajinskom vladom od 2014.
Programom će biti obuhvaćene javne nabavke, upravljačke odgovornosti, razvoj kapaciteta u gradovima i opštinama za efikasnije korišćenje raspoloživih finansijskih izvora iz evropskih fondova.
Direktor Fonda „Evropski poslovi” Aleksandar Simurdić, ovom prilikom, naveo je da pomenuti Fond realizuje ovaj program u saradnji s Pokrajinskom vladom dugi niz godina, sa akcentom na jedinice lokalne samouprave.
„Program koji započinjemo naredne nedelje okupalja svih 45 jedinica lokalne samouprave u AP Vojvodini, i predstavlja sveobuhvatno jačanje kadrovskih, institucionalnih i administrativnih kapaciteta. Želimo da damo snažan impuls ekonomskom i regionalnom razvoju”, ocenio je Simurdić.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović istakao je da je Vojvodina pokazala dobre rezultate u prošlom periodu u privlačenju sredstava iz evropskih fondova. Prema njegovim rečima u narednom periodu od 2021-2027. mora da se pokaže još značajnija spremnost kroz angažovanost na lokalnom nivou.
“Moji saradnici iz Fonda „Evropski poslovi“, sa ljudima iz Naleda, iz Švajcarskog državnog sekretarijata za ekonomske poslove, sa kojim smo potpisali sporazum o saradnji, iz Švedske razvojne agencije, kao i predstavnici lokalnih samouprava saglasni su da je cilj podizanje kapaciteta lokalnih samouprava, posebno onih manje razvijenih”, rekao je Mirović.
„Naled je spremno prihvatio da bude deo ovog programa, jer je to naš strateški cilj. Želimo da ojačamo kapacitete javne uprave, kako bi bila efikasan servis građanima i privredi”, kazala je izvršna direktorka Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) Violeta Jovanović.
Konferenciji su prisustvovli i pokrajinski sekretar za finansije Smiljka Jovanović, pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić, predstavnici gradova i lokalnih samouprava u AP Vojvodini.