U subotu 16. novembra, uspešno je realizovana prva terenska poseta u okviru 6. ciklusa Specijalističkog programa “Upravlјanje regionalnim razvojem kroz EU fondove”.
Cilј terenske posete jeste da se polaznici upoznaju sa dobrim primerima prakse EU projekata na teritoriji Vojvodine. U Gradskoj kući u Subotici, polaznicima je dobrodošlicu poželela Božidarka Golubović, šef Službe za lokalno ekonomski razvoj. Na samom početku, gospođa Golubović je naglasila važnost pohađanja Specijalističkog programa, s obzirom na to da je bila polaznica  četvrtog ciklusa Programa. Kako je istakla, zahvalјujući Programu, imala je priliku da se bolјe upozna sa pisanjem i implementacijom EU projekata i umrežavanjem sa drugim polaznicima. Podsetila je polaznike aktuelnog ciklusa da se, ipak, najbolјe iskustvo stiče praksom.
Nakon uvodnog dela, gospođa Golubović je predstavila nekoliko EU projekata na kojima grad Subotica učestvuje. Jedan od projekata je projekat S.O.S. koji se bavi jedinstvenom ostavštinom razdoblјa secesije Osijeka i Subotice. Glavni cilј projekta jeste da se pronađe zajednička kulturna baština koju dele gradovi Osijek i Subotica i da se revitalizuje nasleđe iz perioda secesije. Takođe, planiralo se i razvijanje novog turističkog proizvoda stvaranjem novih tematskih ruta zasnovanih na secesijskoj arhitekturi, kao i razvoj plana za obnovu Gradske kuće u Subotici u secesijskom stilu ( veličine 36.000 m2) i razvijanje Sakuntala parka u Hrvatskoj (poznat park secesije iz 19.veka). Projekat je iz INTEREG IPA Programa prekogranične saradnje Hrvatska-Srbija, a partneri su Turistička zajednica grada Osijek (vodeći partner), Turistička organizacija grada Subotice, grad Osijek, grad Subotica i Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje doo za međunarodnu i regionalnu saradnju. Ukupan iznos ovog projekta je 1.115.640,05 evra. Predstavlјeni su i mnogi drugi projekti, a na pojedinim projektima, partneri su i  Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samouravu.
Istaknuta je i značajna pomoć od strane Pokrajinske vlade, odnosno njihovi konkursi za sufinansiranje evropskih projekata.
Polaznici su postavlјali brojna pitanja i nakon prezentacije u Gradskoj kući, grupa se uputila ka čuvenoj subotičkoj sinagogi. Srdačnu dobrodošlicu polaznicima je poželela Iles Hajnalka (Illés Hajnalka) koordinator sinagoge. Obnova Subotičke sinagoge počela je u januaru 2013. godine, sredstvima Evropske unije, kroz INTEREG IPA Program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija. Projekat  “Dragulјi na prekretnici vekova – putovanje u čudesni svet secesije” – DIAMOND obuhvatio je, pored obnove dve fasade sinagoge i delimičnu obnovu Grofove palate u Segedinu. Ukupna vrednost projekta bila je 344.787 evra. Evropska unija finansirala je obnovu sinagoge sa 100.000 evra,  dok je uređenje unutrašnjosti finansirala Vlada Mađarske sa 1.6 miliona evra.